Deloitte, KPMG, EY en PwC splitsen Russische bedrijfstakken af

De vier grote consultancybedrijven van de wereld stoppen hun activiteiten in Rusland. Ze splitsen hun Russische bedrijfstakken af, waardoor die wel op eigen houtje verder blijven functioneren.

De vier grote namen in consultancy zetten hun activiteiten in Rusland en Wit-Rusland stop. Deloitte, KPMG, EY en PwC trekken zich terug uit de landen als reactie op de invasie van Oekraïne. De activiteiten van de bedrijven stoppen niet volledig. In de praktijk stoten ze hun aanwezigheid in de twee landen af zodat het afzonderlijke entiteiten worden. Die kunnen nog wel zelfstandig verderwerken.

Schuld van Russische overheid

“We geloven dat we een verantwoordelijkheid hebben om te antwoorden op de aanval van de Russische overheid op Oekraïne. Daarom zullen onze firma’s in Rusland en Wit-Rusland het KPMG-netwerk verlaten”, verklaart een woordvoerder van KPMG. “De beslissing is een consequentie van de acties van de Russische overheid.”

PwC vertelt een gelijkaardig verhaal. “Als gevolg van de invasie van Oekraïne door de Russische overheid hebben we beslist dat PwC geen firma hoort te hebben in Rusland. PwC Rusland zal ons netwerk daarom verlaten. De focus van PwC blijft om alles te doen wat we kunnen om onze Oekraïense collega’s te helpen.”

“De globale EY-organisatie zal geen Russische klanten, ondernemingen van de staat of entities of mensen onder sancties meer bedienen, waar ook ter wereld”, zegt EY op zijn beurt. “EY is gestart met een herstructurering van de Russische firma om ze af te splitsen van het globale netwerk.”

Grote impact

Alle bedrijven geven aan dat de beslissing moeilijk is gezien de impact op de gewone werknemers. KPMG heeft 4.500 mensen in Rusland en Wit-Rusland, PwC stelt 3.700 mensen tewerk en EY heeft er 4.700 op de loonlijst. Voor Deloitte komen daar nog eens 3.000 mensen bij. Die vallen niet meteen zonder job, maar worden voortaan tewerk gesteld door een Russische firma zonder internationale ondersteuning, die geen deel meer uitmaakt van de grotere consultancynetwerken.

De consultancybedrijven dikken een alsmaar groeiende lijst van organisaties aan die op eigen houtje hebben beslist om Rusland niet meer te bedienen. De organisaties gaan daarin verder dan de opgelegde sancties. Zo liet Microsoft al weten dat het zijn activiteiten terugschroeft. Cogent stopt dan weer met de levering van connectiviteit. Oracle en SAP staakten hun activiteiten eveneens in Rusland en Apple stopt met de fysieke verkoop van toestellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home