Internetbackbone-provider Cogent stopt dienstverlening in Rusland

Fiber,Optic,Cables,Connected,To,Optic,Ports,And,Utp,,Network

Cogent Communications, dat verantwoordelijke is voor een groot deel van de ruggengraat-infrastructuur van het Internet, stopt zijn dienstverlening in Rusland als reactie op Europese sancties en de oorlog in Oekraïne.

Cogent Communications stopt zijn dienstverlening in Rusland. Dat doet het bedrijf als reactie op Europese sancties. De EU heeft de verspreiding van Russia Today aan banden gelegd en Cogent wil daar naar eigen zeggen gehoor aan geven. In een eerdere reactie aan The Washington Post sprak het bedrijf niet over de sancties en liet het weten dat het de Russische overheid tools wilde ontnemen.

“In het licht van de ongerechtvaardigde en onuitgelokte invasie van Oekraïne stopt Cogent al uw diensten vanaf 5 pm GMT op 4 maart 2022. De economische sancties als gevolg van de invasie en de steeds meer onzekere situatie maken het onmogelijk voor Cogent om u diensten te verlenen”, klonk het in berichten aan klanten.

Ruggengraat van het internet

Cogent Communications onderhoudt zogenaamde backbone-infrastructuur van het internet. Dergelijke infrastructuur betreft de grote verbindingen waarmee providers hun infrastructuur aan die van de rest van de wereld koppelen. Cogent is een grote speler en ziet ongeveer 25 procent van al het internetverkeer wereldwijd door zijn infrastructuur passeren.

De zet kan op gemengde reacties rekenen. Langs de ene kant zorgt de terugtrekking van Cogent ervoor dat het Russische internet trager en minder betrouwbaar zal worden. Dat maakt het voor het Kremlin moeilijker om het in te zetten als wapen. Langs de andere kant kunnen gewone burgers zo ook moeilijker aan correcte informatie geraken die ingaat tegen de propaganda van hun overheid.

lees ook

Microsoft schort eveneens verkoop producten en diensten op in Rusland

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home