Coronacrisis vertraagt IT-projecten bij Belgische bedrijven en overheid

Het merendeel van de bedrijven alsook overheidsinstellingen rapporteert een vertraging bij de afwerking van geplande IT-projecten. Bovendien verschuift de prioriteit van de budgetten naar beveiliging en coronagerelateerde toepassingen.

De coronacrisis mag dan wel een motor voor digitalisering zijn, de impact op lopende IT-projecten is negatief. Dat blijkt uit een bevraging van sectororganisatie Beltug bij 265 IT-professionals actief binnen Belgische bedrijven en overheidsdiensten.

De helft van de bevraagden geeft aan dat de impact nog mee valt: minder dan 20 procent van de lopende projecten gepland voor dit jaar ondervindt bij hen hinder. 20 procent van de respondenten actief in private ondernemingen geeft dan weer aan dat meer dan 40 procent hun de projecten is uitgesteld.  Voor de publieke sector geeft tien procent van de bevraagden hetzelfde cijfer aan.

Beveiliging prioritair

Het uitstel treft vooral niet essentiële projecten. Danielle Jacobs, CEO van Beltug: “We merken dat projecten die niet strikt noodzakelijk zijn voor de beveiliging of continuïteit van de systemen zijn uitgesteld of in sommige gevallen zelfs geannuleerd.” De cijfers zijn gelijkaardig in alle sectoren en er is geen groot verschil tussen kmo’s en multinationals. Veel projecten worden nog zoals gepland afgewerkt tot aan de eerstvolgende mijlpaal, waarna ondernemingen de pauze-knop induwen.

De vrijgekomen budgetten gaan voor een stuk naar beveiliging. In eerder onderzoek gaven Belgische IT-beslissingmakers nog aan dat security een topprioriteit is voor het komende jaar. Dat is logisch: met telewerk als norm is de IT-omgeving erg veranderd. Het aanvalsoppervlak werd breder en daar bieden ondernemingen idealiter een antwoord op.

Coronatechnologie

Ook technologie gerelateerd aan Covid-19 krijgt prioriteit. Aanvankelijk zochten organisaties vooral naar toepassingen waarmee ze de organisatie van de werkplek konden organiseren. Het ging dan vooral over planningstools om werkplekken te reserveren en de aanwezigheid van werknemers te plannen. Het onderzoek toont aan dat de interesse nu verschuift richting toepassingen voor social distancing en contact tracing. Nieuwe apps en hardware maken het eenvoudiger om op de werkvloer een veilige afstand te garanderen. Wat contact tracing betreft, verwachten organisaties veel van de Coronalert-app van de overheid.

Het onderzoek van Beltug illustreert dat de digitaliseringstrein niet tot stilstand is gekomen, integendeel. Onder impuls van de coronacrisis zijn de meeste ondernemingen op zoek naar digitale oplossingen. De prioriteiten zijn echter verschoven. De lockdown stuurde veel ondernemingen die nog niet klaar waren voor telewerk richting de cloud omdat dat de snelste manier was om bedrijfscontinuïteit te verzekeren. Vandaag evalueren organisaties waar ze staan en stellen ze vast dat de prioriteiten anders liggen. Beveiliging krijgt terecht voorrang, maar dat lijkt ten koste te gaan van andere niet essentiële projecten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home