Databricks zoekt honderden miljoenen voor doorgedreven AI-onderzoek

Ondanks stevige verliezen de afgelopen twee jaar, is Databricks op zoek naar extra investeringen. Dat geld is bedoeld om de AI-plannen van het bedrijf waar te maken.

Amerikaans softwarebedrijf Databricks zou volgens The Information in gesprek zijn met verschillende investeerders. Ondanks een operationeel verlies van negenhonderd miljoen dollar over de laatste twee jaar, wil de firma fors investeren in AI-onderzoek. Databricks zou enkele honderden miljoenen willen ophalen, wat een peulenschil lijkt tegenover het anderhalf miljard van twee jaar geleden.

Cijfermatig

Niettegenstaande de stevige verliezen de afgelopen twee fiscale jaren, zou Databricks toch bijna break-even draaien. Dat het bedrijf in januari voor het eerst de omzetkaap van het miljard dollar kon ronden, heeft daar ongetwijfeld bij geholpen.

Jaar om jaar kon Databricks zelfs een groei van 70 procent optekenen. Topman Ali Ghodsi verklaarde in een eerder interview met Bloomberg dat Databricks globaal één van de snelst groeiende softwarebedrijven is en dat klanten staan te trappelen om hun data via zijn platform in te zetten voor de vooruitgang van AI.

AI is de baksteen om verder mee te bouwen

Net als de rest van de wereld kijkt ook Databricks steeds meer in de richting van AI. Bedoeling van de nieuwe geldinstroom is dan ook de bouw van een dataplatform voor de nieuwste AI-applicaties. Die AI kan worden getraind met de geanalyseerde informatie die bedrijven verwerken en transformeren via het huidige systeem van Databricks, wiens software die taken veel sneller zou volbrengen dan traditionele dataplatformen.

In datzelfde gesprek met Bloomberg benadrukte Ghodsi ook dat Databricks nog steeds een privaat bedrijf is. Dat maakt grote investeringen makkelijker: geen externe bemoeienissen om rekening mee te houden en dus meer vrijheid om (nieuwe) investeringen te besteden.

lees ook

Cloudnative-aanbod Teradata zet in op tekortkomingen Snowflake en Databricks

Zo nam het bedrijf recent nog twee start-ups over, Rubicon en Okera. Beiden zijn actief in verschillende aspecten van AI. Die overnames kaderen in een groter AI-plan waaraan Databricks al even werkt.

Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf al twee versies van zijn open source AI-model Dolly. Dat komt met een commerciële licentie, dus andere bedrijven kunnen Dolly trainen met hun data, om er eigen modellen mee te ontwikkelen die omzet genereren.

Op de eigen Data+AI-top kondigde Databricks nog meer AI-ambities aan. Het bedrijf wil verder innoveren op vlak van large language models, zoals zijn Lakehouse IQ dat LLM’s gebruikt om zakelijke relevantie af te leiden uit technische data. Via technologie van zijn meest recente aankoop MosaicML, bouwde Databricks ook al een nieuw platform om generatieve AI-applicaties te ontwikkelen.

43 miljard

Volgens Bloomberg is Databricks in gesprekken met het Amerikaanse investeringsfonds T. Rowe Price. Die verse kapitaalinjectie zou de marktwaarde van Databricks optrekken tot 43 miljard dollar, aanzienlijk meer dan de 38 miljard dollar die het bedrijf in 2021 waard was volgens de beurs. Databricks houdt de deur nog op een kier voor een publieke beursgang, maar wacht hiervoor op een gunstiger economisch klimaat.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 17 augustus. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home