CISPE roept toezichthouders op om partnerprogramma Broadcom te onderzoeken 

broadcom

Lobbygroep CISPE roept toezichthouders op om Broadcom te onderzoeken naar aanleiding van oneerlijke, nieuwe licentievoorwaarden. 

Klanten van het voormalige VCSP-partnerprogramma van VMware werden na de overname uitgenodigd om deel te nemen aan Broadcoms eigen Advantage Partner Program. Kleine providers behoren echter niet tot deze nieuwe regeling maar konden via het white-label-programma van Broadcom toch deelnemen. Deze reddingslijn bleek echter niet de oplossing te zijn voor zowel primaire als secundaire providers. De nieuwe regeling trok de aandacht van CISPE. De lobbygroep roept toezichthouders op om de acties van Broadcom snel te onderzoeken en vraagt om Broadcom toe te wijzen als poortwachter onder de Europese Digital Markets Act.  

In het vizier

De nieuwe wijziging die Broadcom wil doorvoeren naar zijn partners heeft de aandacht van de lobbygroep CISPE getrokken, een collectief dat cloudinfrastructuurproviders in Europa vertegenwoordigt. Zij alarmeerden toezichthouders om VMware te onderzoeken via de softwarelicentieregeling van Broadcom. De nieuwe regeling zou volgens de lobbygroep eindgebruikers kunnen schaden of leiden tot faillissement van enkele leden. 

Niet voor kleine serviceproviders

VMware-klanten werden ongewild in het nieuwe Broadcoms partnerprogramma geduwd, dat niet gemaakt is voor kleine providers. De vereiste is namelijk dat bedrijven minstens 3.500 cores moeten hebben, een aantal dat de meeste kleine VMware aangedreven clouds niet in productie hebben.  

Broadcom bood een ‘white label’-programma aan waarbij cloudproviders die wel in het partnerprogramma zitten, hun capaciteiten kunnen doorverkopen aan anderen die 3.500 cores niet halen. Secundaire partners kunnen de clouds van primaire partners doorverkopen, of hun licenties voor bestaande hardware aanschaffen bij primaire partners. 

Oplossing lost niets op

Bronnen vertellen aan The Register dat het primaire/secundaire schema niet goed verloopt. Primaire partners zullen VMware-software voor secundaire partners moeten ondersteunen. Dit zou geen complicatie mogen zijn aangezien primaire partners opgezet zijn om meerdere tenants te hosten. Primaire partners bieden echter zelden tot nooit softwareondersteuning op hetzelfde niveau als een leverancier. Deze regeling zou dus voor secundaire partners niet haalbaar zijn en kan mogelijk leiden tot faillissementen. 

lees ook

Microsoft en Europese cloudproviders praten opnieuw over licentie-perikkelen

Maar ook de primaire partners zijn niet tevreden en voelen zich onder druk gezet. Het nieuwe partnerprogramma verlangt oneerlijke licentievoorwaarden die bovendien tegen een veel te korte deadline goedgekeurd moeten worden. “Nieuwe voorwaarden omvatten minimumverplichtingen ter hoogte van tientallen miljoenen euro’s over perioden van drie jaar, in sommige gevallen met een factor twaalf (dat wil zeggen 1.200 procent) verhoogd”, schreef lobbygroep CISPE.  

De lobbygroep CISPE roept nu op om een onderzoek te starten naar de licentievoorwaarden van Broadcom. Daarnaast vraagt CISPE ook om Broadcom toe te voegen als poortwachter in het DMA-verhaal, waardoor ze aan strengere zich aan de nauwste regelgeving moeten houden die de EU te bieden heeft.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home