Chip-boom bereikt vermoedelijke piek

TSMC

TSMC boekt recordwinsten, maar waarschuwt tegelijkertijd dat de chipmania over z’n hoogtepunt heen is. De vraag en ook de opbrengsten voor fabrikanten zullen bijgevolg dalen.

’s Werelds grootste chipfabrikant TSMC zet spectaculaire kwartaalcijfers neer. Het afgelopen kwartaan bedroeg de omzet 18,16 miljard dollar, goed voor een nettowinst van bijna 8 miljard dollar. Dat is een stijging van 76,4 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Piek bereikt

Te midden van die topcijfers waarschuwt TSMC nu dat het crecendo voor de chipindustrie vermoedelijk bereikt is. Enerzijds daalt de vraag naar microchips, anderzijds hebben fabrikanten intussen een grote voorraad aangelegd als buffer. Die opgeslagen chips blijven niet eeuwig relevant , waardoor OEM’s de voorraad zullen aanspreken in de plaats van nieuwe chips te bestellen.

“We verwachten dat de excessieve voorraad in de toeleveringsketen van semiconductors enkele kwartalen nodig heeft om zich naar een gezonder niveau te herstellen”, denkt CEO C.C. Wei.

Minder investeren

Als voorbereiding op minder goede cijfers de komende kwartalen zal TSMC zijn Capex-investeringen een beetje terugschroeven. Aanvankelijk wilde het bedrijf 44 miljard dollar investeren dit jaar, maar dat wordt nu 40 miljard dollar. De levering van toestellen om nieuwe chips te bouwen, wordt onder andere naar het volgende financieel jaar uitgesteld.

TSMC is niet alleen. Geheugenfabrikant SK Hynix verwacht eveneens een daling van de omzet en overweegt om zijn investeringen voor volgend jaar met 25 procent terug te schroeven en ook Samsung ziet een daling in zijn semiconductorbusiness. Intel verwacht eveneens mindere cijfers omwille van fabrikanten die eerder opgebouwde voorraad willen wegwerken.

De combinatie van problemen met de toeleveringsketen, Covid in China, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis bij ons zorgt ervoor dat de vraag naar toestellen met een microchip iets sneller daalt dan verwacht. Toch is er geen reden tot paniek. Zelfs een minder hete chipmarkt is goed voor een stevige omzet en bijhorende winsten voor fabrikanten. Deloitte verwacht dat al die factoren ervoor zullen zorgen dat het globale chiptekort stilaan ten einde komt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home