Nieuwe plannen kunnen Chinese bedrijven van Amerikaanse beurzen schrappen

Wil je momenteel handel drijven met Amerika, dan kan je maar beter geen Chinees bedrijf zijn. Nieuwe plannen van de Securities and Exchange Commission (SEC) richten zich ditmaal op buitenlandse bedrijven die op Amerikaanse beurzen staan genoteerd. Deze groep zal voortaan netjes moeten meewerken aan de Amerikaanse inspectie van de financiële gegevens.  

De VS drijft Chinese bedrijven nog verder de hoek in. Deze keer krijgen Chinese bedrijven die op Amerikaanse beurzen staan genoteerd het aan de stok. De SEC doet hiervoor zijn plannen uit de doeken die buitenlandse bedrijven dwingt om hun financiële gegevens te laten controleren door de VS. Bedrijven die medewerking weigeren, riskeren om binnen de drie jaar van de New York Stock Exchange en Nasdaq te verdwijnen.

Doelgerichte actie

De regels van de SEC zijn algemeen geschreven en richten zich tot alle buitenlandse bedrijven. In werkelijkheid worden twee landen geviseerd, vertelt Gary Gensler, SEC-voorzitter: “Hoewel meer dan 50 jurisdicties met de Public Company Accounting Oversight Board hebben samengewerkt om de vereiste inspecties mogelijk te maken, hebben er historisch gezien twee dat niet gedaan: China en Hong Kong.”

Op de Nasdaq Golden Dragon China Index was het effect van de onthulling onmiddellijk te voelen. In de index zijn namelijk 98 in de VS genoteerde bedrijven opgenomen, die hun hoofdactiviteiten in China uitvoeren. Voor enkele techgiganten uit de lijst, zoals Alibaba Cloud, zakte het aandeel met een maximum van 3,8 procent.

Langer verhaal

De uitwerking is nog een antwoord op een bevel van de voormalige president Trump. In december 2020 ondernam hij actie om de financiële gegevens van Chinese bedrijven eindelijk te kunnen inkijken.

Trump was er tijdens zijn tijd als Amerikaanse president op gebrand om het Chinese bedrijven moeilijk te maken. Huawei mocht daar op dat moment de gevolgen al van dragen. Huidige president Biden zet die tred gewoon verder en publiceerde vorige maand nog een wet die het onmogelijk maakt voor Huawei om nog actief te zijn in de Amerikaanse telecomsector.

lees ook

Aanhoudende handelsbeperkingen zouden Huawei drijven tot verkoop x86-serverdivisie

Momenteel zijn er meer dan 200 bedrijven op de Amerikaanse beurzen opgenomen die een inspectie weigeren. Binnen de drie jaar zouden deze bedrijven allemaal van de Amerikaanse beurzen kunnen verdwijnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home