Trump plaatst Xiaomi nog snel op zwarte lijst

xiaomi

De VS plaatsen smartphonegigant Xiaomi nog snel op hun zwarte lijst. De derde grootste telefoonfabrikant ter wereld wordt net als Huawei beticht van banden met het Chinese leger, met al evenveel bewijs.

Xiaomi komt op de zwarte lijst van de VS terecht. Met nog vijf dagen te gaan voor de ganse regering Trump mag beschikken, beticht ze de smartphonebouwer van banden met het Chinese leger. Naar traditie kan team Trump de beweringen niet staven met publiek beschikbaar bewijsmateriaal. Officieel heeft het Chinese Volksbevrijdingsleger geen aandeel in Xiaomi, dat de aantijgingen ontkent.

Toch komt Xiaomi op de zwarte lijst terecht. Dat betekent volgens De Tijd dat Amerikanen niet mogen investeren in Xiaomi. Naar analogie met andere bedrijven op de lijst wordt het ook moeilijker voor Amerikaanse bedrijven om te handelen met de technologiereus. De beperkingen lijken evenwel niet zo ver te gaan als de sancties tegen Huawei, dat zich de facto verbannen zag uit het Google-ecosysteem.

Gigant

Xiaomi is bij ons niet zo alomtegenwoordig, al is het bedrijf wel bezig aan een push in de Europese markt. Wereldwijd is het bedrijf één van de grootste smartphonebouwers. Al naargelang het kwartaal staat Xiaomi op plaats drie of plaats vier wat marktaandeel betreft, afgewisseld met Apple. In de buitenlandse markt maakt Xiaomi ook andere technologische gadgets.

De zet is opvallend, aangezien de regering Trump op 20 januari plaats moet ruimen voor die van Biden. Het is de vraag in welke mate de nieuwe president de relaties met China kan normaliseren. De handelsoorlog met sancties en tarieven heeft de afgelopen jaren een ongunstig klimaat gecreëerd waar iedereen slechter van wordt.

Het valt verder op dat BBK Electronics buiten schot blijft. Dat eveneens Chinese bedrijf is de holding boven merken als Oppo, Vivo en OnePlus. Tel je het marktaandeel van die dochterondernemingen samen, dan is BBK Electronics groter dan alle andere smartphonefabrikanten op Samsung na. Voor ons is dat goed nieuws, aangezien OnePlus-telefoons populair zijn in de Belgische markt. Ook Oppo probeert het Belgenland te veroveren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home