China ontwikkelt eigen chipmarkt als reactie op sancties VS

China’s grootste chipbouwer SMIC ziet zijn aandeel met meer dan 200 procent stijgen als reactie op de Amerikaanse sancties. Die zetten het land ertoe aan om de technologiesector zo snel mogelijk los te trekken van de VS.

De Amerikaanse sancties tegen de Chinese technologiesector zorgen voor een verschuiving in de Chinese markt. De autoritaire overheid van het land heeft beslist dat China zich moet loswerken van Amerikaanse afhankelijkheid en daarvoor wordt het grote publiek ingeschakeld. De beursgang van SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) illustreert wat dat betekent. SMIC verhuisde zijn aandelen van de New York Stock Exchange naar China’s eigen Shanghai Star Board waar het aandeel plots met 246 procent de hoogte in schoot.

Overwaardering

Die stijging zorgt ervoor dat SMIC momenteel gewaardeerd staat aan 113 keer de jaaromzet. Ter vergelijking: ’s werelds belangrijkste onafhankelijke chipbakker TSMC uit Taiwan doet het met factor 27. Het enthousiasme voor SMIC komt van enkele grote buitenlandse investeringsfondsen maar ook van de Chinezen zelf. Die investeren massaal in de technologiereus onder impuls van de overheid en analisten die zich erg positief uitlaten over het bedrijf, dat historisch gezien nochtans geen hoogvlieger is. Dat die binnenlandse analisten in hun verslag de partijlijn volgen, is aannemelijk.

Los daarvan illustreert het verhaal dat het China menens is. Gesteund door het beleid en investeerders moet SMIC uitgroeien tot een moderne chipbakker die TSMC, Samsung en Intel kan evenaren. Dat moet de fabrikant in staat stellen om onder andere orders van Huawei te blijven vervullen, ook nu de technologie verder evolueert van 14 nm naar kleinere nodes die SMIC nog niet kan verwerken.

Amerikaanse technologie

Het enige probleem: een eigen chipfabriek hebben, betekent niet dat je onafhankelijk bent van de VS. De nieuwste lading sancties treft immers ook toeleveranciers van Huawei. Dat betekent dat SMIC geen Amerikaanse machines of machines met een groot aandeel Amerikaanse technologie mag inzetten in zijn productielijnen en dat is vooralsnog onmogelijk. TSMC bijvoorbeeld is gevestigd in Taiwan, maar kan onder impuls van de Amerikaanse sancties geen Huawei-orders meer aannemen.

SMIC wil wel verder ontwikkelen en bestelde daartoe een EUV-machine bij ASML in Eindhoven. ASML is de enige fabrikant ter wereld die dergelijke machines maakt, bedoeld om chips van 7 nm en kleiner te bakken. De bestelling leeft momenteel al twee jaar in limbo met dank aan de Amerikanen.

De Chinese semiconductorreus zal de investeringen dus broodnodig hebben. Om echt onafhankelijk te worden van de VS volstaat het niet om eigen chips te bakken, het bedrijf moet ook de tools daarvoor elders halen of zelf ontwikkelen. Noch Samsung in Korea, noch TSMC slaagden al in dat opzet. De Chinezen zullen in ieder geval proberen en daarin schuilt het gevaar. De regering Trump daagt China uit om onafhankelijk te worden maar vergeet dat wanneer het land in dat opzet slaagt, Amerikaanse en Westerse organisaties plots een enorme afzetmarkt verliezen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home