Huawei veroordeelt nieuwe verregaande handelsbeperkingen VS

De VS hebben nieuwe verregaande beperkingen opgelegd voor handel met het Chinese Huawei. Ook internationale toeleveranciers worden getroffen, zodat de impact van de regels wereldwijd gevoeld kan worden.

De VS plaatsten Huawei vorig jaar op de zogenoemde ‘entity list’. Dat is een zwarte lijst voor bedrijven die het land verdenkt van verregaande criminele praktijken zoals spionage. De Verenigde Staten claimen dat Huawei samen met de Chinese overheid klanten van onder andere telecominfrastructuur bespiedt, maar kon die claim ondanks herhaaldelijke internationale vragen nooit hard maken.

Strengere regels

Onder impuls van president Trump werden de regels met betrekking op Huawei pas nog verstrengd. Concreet mag geen enkele chipbouwer die vertrouwt op Amerikaanse technologie nog zakendoen met Huawei. Dat betekent niet alleen dat Amerikaanse bedrijven zoals Intel of AMD geconfronteerd worden met beperkingen, ook internationale chipbouwers die Amerikaanse technologie in hun productielijn integreerden zijn getroffen door de regel. Het embargo geldt voor Huawei en relevante dochterbedrijven zoals HiSilicon, dat onder andere de Kirin-processors voor Huawei’s smartphones bouwt. De VS hopen zo om Huawei te beletten om succesvol eigen chips te bouwen.

De regel valt op het eerste gezicht op geen enkele manier te verantwoorden, behalve dan in het kader van een handelsoorlog of vendetta tegen Chinese techbedrijven. Huawei vreest zelf dat het embargo verregaande gevolgen zal hebben voor zijn klanten. In principe kunnen bedrijven wel een licentie krijgen om zaken te doen met Huawei, al loopt dat proces traag en zet het vooral in de verf hoe machtig één land momenteel is, zelfs als het om handel tussen twee buitenlandse bedrijven gaat.

Verderfelijk

“De beslissing is arbitrair en verderfelijk”, zegt Guo Ping, Rotating Chairman bij Huawei, tijdens de virtuele Global Analyst Summit. “Ze dreigt de hele industrie wereldwijd te ondermijnen. Deze nieuwe regel heeft een impact op de uitbreiding, het onderhoud en de continue instandhouding van netwerken ter waarde van honderden miljarden dollars uitgerold in meer dan 170 landen.”

Huawei noemt de zet van de VS een aanval met een moedwillige impact op de belangen van klanten over de hele wereld. Het bedrijf wijst er nog eens fijntjes op dat de regel indruist tegen de claim dat netwerkbeveiliging de motivatie is achter de sancties. “De VS zet zijn eigen technologische sterktes in om bedrijven in andere landen te verpletteren”, klinkt het nog.

Strategische onafhankelijkheid

Het is onduidelijk wat de VS op de lange termijn proberen te bereiken met de sancties. Huawei is een enorme multinational met steun van de Chinese overheid, die zijn marktdominantie niet plots zal opgeven. Het lijkt aannemelijk dat er in eerste instantie een impact zal zijn. De enige weg rond de sancties is om technologie van de VS uit de toeleveringsketen te bannen, wat het meest logische gevolg lijkt. Denk daarbij niet alleen aan China: de VS willen met de regel ook Europese bedrijven die Amerikaanse technologie gebruiken aan banden leggen.

De saga toont aan dat de VS geen betrouwbare partner zijn in technologieland. Tot die conclusie kwam ook Europa al. De EU werkt daarom actief aan de uitbouw van een eigen chipindustrie die een alternatief kan bieden aan het geweld uit de Verenigde Staten. Dat project begint stilaan vorm te krijgen met de aanstelling van het Franse SiPearl om de chips te ontwikkelen. De insteek is deels economisch en deel strategisch. Het belang van dat laatste luik wordt onder impuls van de nieuwe Huawei-sancties duidelijker dan ooit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home