Chaos bij Staatsveiligheid na invoer nieuw databanksysteem

staatsveiligheid belgië

De implementatie van een nieuw databanksysteem verloopt allesbehalve op wieltjes bij Staatsveiligheid. Een opeenstapeling van bugs doet het personeel opnieuw naar klassieke methoden grijpen.

De Belgische Staatsveiligheid is al enkele jaren aan een interne transformatie bezig. In dit kader besliste de inlichtingendienst om een nieuw datasysteem in te voeren. Het idee was om van één overkoepelend systeem over te stappen naar verschillende, aan elkaar gekoppelde databanken. Het oudere systeem botste stilaan op zijn limieten om grotere hoeveelheden data en audio- en videobestanden te verwerken.

Dat plan verloopt voorlopig nog niet op wieltjes. Anonieme bronnen binnen de inlichtingendienst getuigen aan het Nieuwsblad dat het nieuwe systeem ‘onbruikbaar’ is. Bugs stapelen zich op en informatie wordt verkeerd weergegeven. Een deel van de bugs wordt veroorzaakt doordat automatisch gegevens wordt gepuurd uit bestaande databanken zoals het rijksregister. Burgers worden bijvoorbeeld gekoppeld aan adressen waar ze nooit hebben gewoond.

Kinderziektes

Het Nieuwsblad schrijft verder dat de directie van Staatsveiligheid op de hoogte zou zijn geweest van de problemen met het nieuwe systeem. Enkele personeelsleden hadden na voorbereidende tests gewaarschuwd dat er hommeles van zou komen. De directie zette dat weg als ‘kinderziektes’ en besliste toch om door te duwen.

Een woordvoerder van Staatsveiligheid erkent de problemen aan het Nieuwsblad. “In sommige specifieke gevallen hebben we inderdaad vastgesteld dat de nieuwe software niet altijd correcte gegevens genereert. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat er foutieve gegevens zouden sluipen in de inlichtingen die we delen. Die maatregelen houden onder meer in dat bepaalde gegevens tijdelijk in andere, oude databanken moeten worden gedubbelcheckt”, klink het statement.

Terug in de tijd

In afwachting van een oplossing roeit het personeel met de riemen die ze hebben. Een deel zou de databank alweer links hebben laten liggen en is teruggekeerd naar ‘klassieke’ invoermethoden, besluit Het Nieuwsblad. Informatie wordt geregistreerd en doorgegeven via Excel-bestanden, mails of zelfs pen en papier.

De persdienst van de VSSE heeft ook aan onze redactie dat er problemen zijn met de ingebruikname van het nieuwe systeem, maar nuanceert de ernst ervan. De IT-problemen hebben de dagelijkse werking van de Staatsveiligheid niet belet. Er is sinds 12 juni een task force opgericht om de bugs weg te werken.

De krant noemde Smals als betrokken partij, al is de oorsprong van die informatie onbekend. Staatsveiligheid bevestigt dat er meerdere partijen zijn geraadpleegd bij het project, zonder daarover in verder detail te treden.


Dit artikel werd laatst bijgewerkt om 14u58 met een reactie van de woordvoerder van VSSE.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home