70 procent organisaties verwacht blijvende productiviteitsgroei door thuiswerk

thuiswerken

Nu iedereen inmiddels gewend is aan het thuiswerken, zien organisaties een sterke groei in productiviteit van medewerkers. Werknemers zelf zijn er niet altijd positief over, want ze hebben het idee altijd ‘aan’ te moeten staan. Dit blijkt uit het ‘The future of work: from remote to hybrid’ rapport van Capgemini. 

Om de voordelen van afstandswerken te blijven ervaren en de verwachtingen van medewerkers te managen, moeten organisaties een gebalanceerde hybride benadering vinden. Managers moeten de effectiviteit van bestaande structuren herzien en alle silos en grenzen tussen teams afbreken. Zo blijkt uit het Capgemini rapport bij 500 executives binnen organisaties wereldwijd met minstens 1 miljard dollar omzet. Daarnaast heeft het onderzoek ook 5.000 werknemers gesproken.

Het thuiswerken doet niet alleen veel voor de productiviteit, maar zorgt ook voor een flinke kostenbesparing. Zo gaf 88% van de organisaties aan door het thuiswerken te kunnen besparen op vastgoedkosten. 92% van de bedrijven verwacht in de komende twee tot 3 jaar nog meer te kunnen bezuinigen op vastgoed. 

Groot deel van organisaties werkt productiever

In het derde kwartaal van 2020 merkte 63% van de organisaties een groei in de productiviteit van medewerkers. Dat kwam onder meer door minder woon-werkverkeer, flexibele werkroosters en het invoeren van tools voor digitale samenwerking. 

De productiviteit steeg vooral bij IT en digitale functies (68%). Ook customer service (60%) en sales en marketing (59%) maakten een groei in productiviteit mee. Deze groei werd extra versterkt door digitalisering en het gebruik van artificiële intelligentie. 

Afdelingen op het gebied van productie, R&D en de supply chain maakten de minste groei in productiviteit mee. In ongeveer de helft van de gevallen (51%) gaven werknemers aan productiever te kunnen werken. 

Medewerkers maken zich zorgen

Organisaties verwachten dat de productiviteit in de komende twee tot drie jaar met 17% zal stijgen. Bijna 70% van de organisaties gelooft dat de hogere productiviteit vanwege het afstandswerken aan blijft houden na de pandemie. 

Hoewel de productiviteit is gestegen, geven medewerkers aan dat ze zich zorgen maken over de lange termijn. Zo is 56% bezorgd over de verwachting dat ze altijd ‘aan’ moeten staan. Jongere medewerkers (in de leeftijd van 26 tot 35) geeft aan meer steun nodig te hebben om om te gaan met stress veroorzaakt door onzekerheid. Door deze zorgen moeten bedrijven zich afvragen of de verhoogde realiteit ook vast te houden is op de lange termijn. 

Om de groeiende productiviteit in stand te houden, moeten organisaties hun bestaande processen herzien en zich aanpassen aan een nieuwe manier van werken. Bedrijven krijgen te maken met veranderingen in de mindset van medewerkers en moeten opnieuw veerkrachtigheid opbouwen, zowel op individueel niveau als voor de hele organisatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home