Broadcom vraagt officieel Europese goedkeuring voor overname VMware

Broadcom_VMware

EU-regulatoren hebben tot 20 december tijd om akkoord te gaan of om een grondig onderzoek te vragen.

Chipgigant Broadcom kondigde in het voorjaar aan dat het cloud computingbedrijf VMware overneemt voor een slordige 61 miljard dollar. Na maanden van onderzoek en voorafgaande discussies met de Europese waakhond heeft Broadcom deze week het dossier voorgelegd. Het is aan de Europese Unie om de antitrust goedkeuring te geven voor wat één van de grootste technologiedeals moet worden.

Deadline 20 december

Broadcom wil de deal begin 2023 finaliseren en daarvoor is een snelle goedkeuring nodig. De Europese regulatoren hebben zelf 20 december als deadline vooropgesteld. Tegen dan moet zijn beslist of Europa akkoord gaat met de deal. Is dat niet het geval dan kan de Europese Commissie een bijkomend diepteonderzoek vragen. Dat kan het proces uiteindelijk verlengen met 90 werkdagen, ongeveer vier maanden dus.

“We zijn overtuigd dat deze deal geen concurrentieproblemen zal veroorzaken”, aldus Broadcom. De overname, die de grootste zal zijn voor een halfgeleiderfabrikant, vergroot de diversiteit op het Broadcom-pallet. Met VMware kan Broadcom meer softwaretoepassingen aanbieden. In het verleden nam het bedrijf van CEO Hock Tan softwaremaker CA Technologies en Symantec over.

lees ook

Zelfs VMware-werknemers niet te spreken over Broadcom-deal

Onderzoek waarschijnlijk

“Meer dan waarschijnlijk zal Broadcom zich aan een diepteonderzoek van de Europese Commissie mogen verwachten”, meent Jennifer Rie, Intelligence analyst bij Bloomberg. “Mogelijk heeft Europa bezorgdheden bij de grotere macht die Broadcom door de overname zal krijgen. Daardoor kan het een grotere hefboom verkrijgen om de eigen producten, eventueel via bundels of diensten, aan de klanten op te leggen.”

Dergelijke vraagtekens kunnen een uitgebreid onderzoek veroorzaken en de betrokken bedrijven verplichten om bepaalde maatregelen te nemen. “Toch lijkt het dat de commissie nog steeds bereid is om dergelijke concessies te aanvaarden, waarbij het gaat om enkel gedrags- en geen structurele voorwaarden. Dat is veel minder het geval in de VS”, aldus Rie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home