Binnenkort duurdere smartphones? Arm werkt mogelijk aan licentiewijziging

Samsung Galaxy S23 Ultra

Met een nakende beursintroductie in het achterhoofd herbekijkt Arm zijn huidig licentiemodel om meer inkomsten te genereren.

Later dit jaar wil Arm na een mislukte overname door Nvidia zijn intrede maken op de New York Stock Exchange (NYSE). Softbank, eigenaar van Arm, wil voor het zijn IPO-datum publiek maakt graag extra inkomsten genereren om de kans op een succesvolle beursstart te verhogen.

Een bron op Twitter claimt volgens de Financial Times dat Arm zijn huidige licentiemodel wil aanpassen. Vandaag verleent het bedrijf chipdesigns aan bedrijven zoals Samsung, Qualcomm of Apple om een ARM-chip te maken. Elke chip die van een blauwdruk wordt gemaakt, heeft een kost. Zelfs partijen zoals Apple die hun eigen chipontwerpen maken en enkel Arm gebruiken om hun chips ARM-compatibel te maken, moeten langs de kassa passeren.

Arm zou nu graag in plaats van een percentage op elke ARM-chip een percentage willen op de totale smartphoneprijs. Dat heeft een rechtstreeks gevolg voor fabrikanten zoals Samsung, Oppo, Xiaomi of Google, aangezien dit rechtstreeks in hun marges snijdt. Dit heeft als gevolg dat ofwel de marges verkleinen, of de kost wordt doorgerekend naar de consument.

lees ook

AMD, Intel of Arm: wiens chips lossen het data-vraagstuk op?

Er gaan wel geruchten de ronde dat Apple niet wordt getroffen. Er zou daar sprake zijn van een speciale overeenkomst waarbij het niet mogelijk is om royalties te herberekenen.

Standaardmodel in de mobiele markt

De beursgang, die vorig jaar nog werd uitgesteld, wordt verwacht minstens acht miljard dollar binnen te brengen. Het maximaliseren van de inkomsten die de verkoop van chiplicenties binnenbrengt, moet de Britse dochter een zo gunstig mogelijke beurspositie opleveren.

De nieuwe regeling van Arm is niet ongewoon binnen de mobiele markt, want ook Nokia, Ericsson en Qualcomm hanteren een gelijkaardig licentiemodel. Toch zouden klanten van Arm, waaronder zowat alle grote spelers binnen de smartphone-industrie behoren, zich verzetten tegen de aanpassingen aan de licenties. Met Qualcomm zit Arm nog in een juridische strijd verwikkeld omdat Qualcomm onrechtmatig gebruik zou maken van de licenties na de overname van Nuvia.

Niet direct een alternatief

Alle informatie wordt voorlopig bevestigd noch ontkend door Arm, maar het voorstel houdt steek. Hiermee kan het bedrijf zich rooskleurig presenteren met een beursintroductie in het achterhoofd. Fabrikanten hangen vast aan ARM-chips en kunnen niet zonder.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

RISC-V is een opensource-alternatief, maar dat vereist een volledige aanpassing van het besturingssysteen en elke app moet ook op de schop. Afwachten wat Arm beslist later dit jaar wanneer de IPO dichterbij komt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home