Qualcomm Snapdragon X Elite sneller dan Intel Core Ultra 7

De Qualcomm Snapdragon X Elite-processor lost de beloftes van Qualcomm in. De chip is inderdaad krachtiger dan equivalenten van Intel en AMD.

De Qualcomm Snapdragon X Elite is sneller dan chips uit de Intel Core i7-reeks, en zelfs de nieuwe Core Ultra 7-line-up. Ook AMD’s processors kunnen niet aan de ARM-gebaseerde chip tippen. Die belofte maakte Qualcomm eerder, en werd toen op scepsis onthaald. Nu blijkt de nieuwe CPU op maat van Windowslaptops inderdaad een krachtpatser. Dat blijkt uit onze eigen tests, waarbij we de Snapdragon X-reeks tegenover zijn concurrenten zetten.

(Veel) sneller

In bepaalde gevallen zijn de verschillen heel groot. Wanneer het bijvoorbeeld om de render-capaciteit gaat van de Snapdragon, is er geen vergelijk met klassieke laptopchips die in eenzelfde laptopbehuizing passen. De Snapdragon X Elite levert in die context zo’n 76 procent meer pk’s dan de Intel Core Ultra 7 155H, ook al is de chip zuiniger. Ook de AMD Ryzen 7 7840U kan niet aan de Snapdragon X Elite tippen: de Snapdragon scoort 63 procent beter.

lees ook

Qualcomm Snapdragon X getest: sneller dan Intel Core en AMD Ryzen?

Ook voor meer algemene workloads, blijft de conclusie dezelfde: de Snapdragon X Elite is een krachtpatser. Het verschil is niet altijd even groot. Wanneer we naar meer diverse belasting kijken, scoort de Qualcomm Snapdragon Elite ongeveer drie procent beter dan de Intel Core Ultra 7, en 30 procent beter dan de AMD Ryzen 7 7840U.

Bij workloads die geoptimaliseerd zijn voor ARM, zijn de voordelen voelbaar. Applicaties die wel door de Prism-emulatielaag van Windows moeten, profiteren uiteraard minder van de capaciteiten van de nieuwe chip. Dat is echter niet de verantwoordelijkheid van Qualcomm, maar van Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home