Beltug suggereert digitaal 11-stappenplan voor Belgische overheden

belgie

Vakorganisatie Beltug komt met een elfstappenplan voor de herlancering van de Belgische economie op basis van een goed omkaderde digitalisering. Het plan doet dienst als een oproep aan de overheden.

Beltug wil de Belgische overheden aanmoedigen om met een doordachter digitaal beleid de economie na de coronacrisis een zetje te geven. De vakorganisatie, die spreekt voor tal van CIO’s en digitale leidinggevenden in België, vat de belangrijkste thema’s samen in een plan dat elf punten omvat. Aan de hand van die kapstokken kan de overheid volgens Beltug de digitale transformatie van bedrijven en overheidsinstellingen vereenvoudigen en versnellen.

Elfstappenplan

Beltug denkt dat de overheid er goed aan zou doen om in te zetten op verregaande digitalisering in haar relanceplan voor de economie na de coronapandemie. Covid-19 heeft het belang van digitale transformatie aangestipt, maar dat is niet genoeg. Om digitalisering te ondersteunen, is er nood aan een beleid met visie en goede omkadering. Concreet roept Beltug op tot volgende acties:

  • Een thuiswerkbeleid met visie
  • Nood aan sterke telecomnetwerken
  • Stimuleer duurzame, digitale handel
  • Gebruik de digitale transformatie van de overheid als hefboom
  • Zorg voor een werkbaar kader m.b.t. privacy en security
  • Naar meer evenwicht in de relatie tussen cloud providers en zakelijke cloud gebruikers
  • De data-economie – Werk mee aan de Europese datastrategie
  • Denk na over de samenwerking en bevoegdheden van de regulatoren
  • Ontwikkel een beleid dat voor voldoende talent zorgt
  • Stimuleer digitale innovatie
  • Internationale dimensie

De bevoegde overheden moeten zo werk maken van bijvoorbeeld een betere regelgeving rond thuiswerk. Telewerk zal ook na de pandemie een essentieel onderdeel van het werk blijven voor beel organisaties, maar de wetgeving is daar volgens Beltug nog onvoldoende op afgestemd. Verder wil de organisatie komaf maken met papier in de handel. De situatie evolueert in de juiste richting, maar toch is er nog te vaak papier nodig. De overheid zou elektronische authenticatie met elektronische handtekeningen en digitale archivering moeten ondersteunen.

Privacy en security

Tot slot pleit Beltug voor een beter uitgewerkt kader rond privacy en security. De GDPR is daarbij onvoldoende, aangezien die nog veel ruimte laat voor interpretatie. Overheidsinstanties zoals de Gegevensbeschermingsautoriteit moeten daarin een belangrijke rol spelen. Verder moet er meer gebeuren op het vlak van cybersecurity.

Het plan stipt aan wat er volgens Beltug in dit land nodig om organisaties optimaal te ondersteunen in hun digitale transformatie. Een duidelijker kader met bijkomende ondersteuning, moet voor een versnelde digitalisering zorgen. De publieke oproep is natuurlijk niet meer dan dat. In welke mate dat één of meerdere van onze talrijke overheden ook concrete actie zal ondernemen, moet de toekomst uitwijzen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.