Apple doet haasje over bij Samsung in vierde kwartaal van 2022

Samsung zet de achtervolging in

iPhone 14 apple

Apple sloot 2022 af als marktleider in de smartphonemarkt met de iPhone 14. De industrie likt zijn wonden na een moeilijk jaar.

Canalys spreekt zelfs van een ‘extreem uitdagend jaar’ voor de smartphonefabrikanten. In het vierde kwartaal gingen de verkoopvolumes met zeventien procent achteruit; het slechtste vierde kwartaal in een decennium volgens Canalys. Op jaarbasis gingen elf procent minder smartphones over de toonbanken.

In al die miserie heeft Apple er net één van zijn beste kwartalen ooit op zitten, procentueel gezien dan toch. Het vierde kwartaal is traditioneel gezien de piekperiode voor Apple omdat de nieuwe iPhone-modellen dan vers in de winkelrekken liggen. De iPhonebouwer onttroonde Samsung als marktleider met een marktaandeel van 25 procent; een record voor Apple.

canalys q4 2022
Bron: Canalys

Een tweestrijd

Op jaarbasis moet het Samsung wel nog laten voorgaan, met negentien procent voor Apple tegenover 22 procent voor Samsung. Ook de kwartaaldominantie van Apple zal wellicht niet lang meer duren, aangezien Samsung’s S23-vlaggenschipreeks in de startblokken staat en met de Galaxy A14 5G al een budgetvriendelijk model gelanceerd werd.

lees ook

Foto’s van Samsung Galaxy S23 gelekt met bijhorende accessoires voor de officiële aankondiging

De twee kemphanen diepen hun voorsprong op de eerste achtervolgers uit. Xiaomi sloot 2022 af met een marktaandeel van dertien procent, Oppo (inclusief zustermerk OnePlus) en Vivo eindigen op negen procent. Net zoals Samsung zal ook Oppo spoedig de aanval op Apple openen met de OnePlus 11, die hier op 7 februari verschijnt.

Lichtpunt

Apple mag dan ook wel de nodige miserie met de productie hebben gekend, het bedrijf is al bij al ongeschonden uit 2022 gekomen. Ook in de noodlijdende pc-markt was Apple de morele winnaar als enige van de grote vijf fabrikanten die meer toestellen wist te verkopen dan in 2021.

lees ook

Apple M2 Pro en M2 Max evolueren bliksemsnelle blauwdruk verder

Het appelmerk kwam dit jaar al uitzonderlijk vroeg op de proppen met nieuwe producten: de M2 Pro en M2 Max MacBook Pro welteverstaan. Er werd lang gespeculeerd over een mixed reality-bril, maar die plannen ogen nog onzeker.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home