Apple onthult iPhone 14 officieel, geen iPhone Mini meer

iPhone 14
Image Credit: Apple

Apple heeft de langverwachte iPhone 14 officieel onthuld. De iPhone 14 komt in een 6,1”-verpakking, wie meer scherm wil kan nog kiezen voor de 6,7” Plus-variant.

Het jaarlijkse iPhone-lanceringsevenement van Apple in september is een traditie. Ook gisterenavond tekenden weer duizenden Apple-fans virtueel present om de nieuwste generatie iPhone te bewonderen. De line-up oogt dit jaar anders dan de voorbije twee jaren. De iPhone 14 en 14 Plus zijn de instapmodellen, de iPhone 14 Pro en Pro Max zijn de topmodellen.

De iPhone 14 meet van kop tot staart 6,1 inch. Dit jaar voegt Apple ook nog een grotere variant toe: de iPhone Plus heeft een schermdiagonaal van 6,7 inch. De specificaties van beide toestellen zijn wel vrij gelijkaardig, het verschil zit dus vooral in hoe groot je je scherm wil hebben.

A15 met betere prestaties

De iPhone 14 mag dit jaar niet rekenen op een nieuwe generatie chipset, onder de motorkap zit dezelfde A15-chipset die Apple ook al gebruikte voor de iPhone 13. Dat wil niet zeggen dat Apple geen verbeteringen aanbracht aan de A15-chip. Vooral de grafische prestaties werden opgekrikt met een 5 core GPU, die vergezeld wordt door een 6 core CPU en 16 core neural engine.

iPhone 14
Image Credit: Apple

Ook de cameraspecificaties lezen hetzelfde als bij de iPhone 13, met een 12 MP hoofdcamera en 12 MP groothoeklens. Apple zorgt wel voor een betere belichting en groter bereik bij beide lenzen. De 12 MP-selfiecamera wordt eveneens voorzien van betere belichting en autofocus.

eSIM en SOS-berichten

De opvallendste nieuwigheden bevinden zich voornamelijk in het connectiviteitscompartiment. Zo gooit Apple de fysieke simkaart volledig overboord ten faveure van eSIM. Met eSIM zit je minder vast aan één provider waardoor je sneller kan wisselen van abonnement of meerdere abonnementen voor je iPhone 14 kan afsluiten. De techniek wordt ook ondersteund door Belgische telecomproviders.

Maar wat als je toestel geen bereik heeft? Daarvoor introduceert Apple Emergency SOS op basis van satellietcommunicatie. Je iPhone zal in geval van nood dan verbinding maken met satellieten om je locatie te delen met hulpdiensten. Deze noodfunctie rolt in november 2022 uit via een iOS 16-update en zal aanvankelijk eerst beschikbaar zijn in de Verenigde Staten en Canada. Wanneer de functie in Europa beschikbaar zal zijn, is nog af te wachten.

lees ook

iPhone 14 Pro heeft kleinere notch en always-on-scherm

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn vanaf 9 september vooruit te bestellen via de officiële Apple-winkel. Vanaf 16 september zal de 6,1” iPhone 14 te koop zijn vanaf 1.019 euro. Het grotere Plus-model is vanaf 7 oktober te koop vanaf 1.169 euro. Prijzen zijn inclusief btw. Beide toestellen komen in configuraties met 128 GB, 256 GB en 512 GB interne opslag.

iPhone Mini geschrapt

Zoals verwacht laat Apple de iPhone Mini vanaf dit jaar opnieuw vallen. De iPhone Mini werd geïntroduceerd bij de iPhone 12-reeks, maar bleek geen groot succes te zijn. Nu Apple dit jaar ook al de kleinere iPhone SE 2022 met dezelfde A15-chip heeft gelanceerd, leek er nog maar weinig bestaansreden te zijn voor de iPhone Mini.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home