Apple M2 Pro en M2 Max verschijnen wellicht niet voor de zomer

Apple M2
Bron: Apple

Twee nieuwe MacBoo Pro-modellen met de M2 Pro en M2 Max zullen waarschijnlijk tijdens WWDC 2023 worden aangekondigd. Apple stelt de lancering dus nog even uit.

Normaal gezien zou Apple aan het einde van 2022 al op de proppen zijn gekomen met nieuwe MacBook Pro-modellen, maar door productieproblemen bij leverancier TSMC moest de lancering uitgesteld worden. Nu TSMC groen licht heeft gegeven voor de productie van 3nm-chips lijkt de rode loper uitgerold voor de volgende generatie M2-chips, maar DigiTimes rapporteert dat de lancering opnieuw uitgesteld is.

Een duidelijke reden geeft het Aziatische nieuwsmedium daarvoor niet, maar de M2 Pro en M2 Max MacBook Pro zouden dus niet in het eerste kwartaal verschijnen. Het is ook nog onduidelijk wanneer de aankondiging dan wel zou plaatsvinden, maar vermoedelijk zal deze dan tijdens het WWDC-evenement in juni gebeuren. Je merkt dat we in de voorwaardelijke wijs spreken, want dit bericht is niet bevestigd door Apple.

M2 Pro vs M2 Max

De M2 Pro en M2 Max zijn gebakken op een 3nm-procéde van TSMC. Dat moet resulteren in meer rekenkracht en efficiëntie. In onderstaande tabel zie je een vergelijking tussen de M2 Pro en M2 Max en de reguliere M2, die eind 2021 verscheen in een MacBook Air.

ChipM2M2 ProM2 Max
CPU-kernen81010
GPU-kernen102040
RAM24 GB48 GB96 GB

De meest correcte vergelijking is echter die met de M1 Pro en M1 Max, die eveneens bestemd zijn voor de MacBook Pro. Hier zijn we slechts een beperkte sprong in het aantal grafische kernen en RAM-geheugen; het aantal CPU-kernen blijft ongewijzigd.

ChipM1 ProM1 MaxM2 ProM2 Max
CPU-kernen10101010
GPU-kernen16322040
RAM32 GB96 GB48 GB96 GB

Apple heeft 14 inch- en 16 inch-versies van de MacBook Pro op de planning staan met M2 Pro- en M2 Max-processor. Nadien zou er ook nog een M2 Ultra Mac moeten volgen. De M2 Extreme, die twee M2 Ultra-processoren combineert, zou uit de productielijn gehaald zijn.

Vijftig procent minder MacBooks

Het uitstel van de nieuwe MacBook Pro-modellen kan mogelijk ook een gevolg zijn van negatieve marktverwachtingen voor Apple. De pc-industrie heeft er een zwaar jaar op zitten en de verwachtingen naar dit jaar toe zijn niet veel optimistischer.

lees ook

Verkoop pc’s blijft maar dalen, weinig beterschap verwacht in 2023

Desondanks was Apple de enige grote fabrikant die in 2022 meer laptops en desktops verkocht dan in 2021. Digitimes anticipeert voor het komende kwartaal een daling van veertig tot vijftig procent minder laptops met het Apple-logo.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home