Apple stopt ontwikkeling M2 Extreme en stelt nieuwe Mac Pro uit

Apple

De nieuwe Mac Pro met chips van Apple zelf is uitgesteld en de krachtige M2 Extreme-chips staan niet meer op de planning.

Tegen eind 2022 wilde Apple zijn portfolio migreren van x86 en Intel naar de eigen M2-chips gebouwd op de ARM-architectuur. Dat is niet gelukt. Een Mac Pro met eigen processor bestaat nog niet en de Mac Mini met Intel-chip ligt ook nog in de rekken.

Geen Extreme

Apple sleutelt nog wel aan een ARM-gebaseerde Mac Pro, maar een lancering is niet voor direct. De computer zou gebouwd zijn rond variaties op de M2-chip. Bloomberg voorspelde een M2 Ultra en een combinatie van twee M2 Ultra’s onder de noemer M2 Extreme. De ultra ging 24 rekenkernen hebben, de Extreme 48. Apple zou allebei de chips voorzien van krachtige graphics op de chip.

Daar komt nu niets van in huis. Bloomberg weet dat Apple naar alle waarschijnlijkheid de M2 Extreme naar de vuilbak heeft verwezen. De uitdagingen voor de productie ervan leken te groot voor het beperkte nichepubliek dat het budget van een tweedehandswagen zou neertellen voor een computer met de chip aan boord.

Verdienstelijke transitie

Apple blijft wel sleutelen aan een Mac Mini gebouwd rond M2 en M2 Pro. MacBook Pro’s met M2 Pro en M2 Max staan voor begin volgend jaar op de agenda. Een iMac Pro met knalprestaties is eveneens op de lange baan geschoven.

Apple heeft al bij al een knappe transitie naar ARM in gang gezet en de architectuur mee broodnodige geloofwaardigheid gegeven. De vertraging toont dat er een reden is dat chips bouwen een stiel op zich is. Het is niet verwonderlijk dat daar vertragingen bij komen kijken, maar wel een beetje ironisch. Eén van de redenen voor de transitie was immers de aanhoudende vertragingen bij Intel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home