TSMC start deze week nog met massaproductie 3nm-chips

chips

Nog net voor het einde van het jaar gaat TSMC van start met de massaproductie van 3nm-chips. Dat is vooral goed nieuws voor Apple.

Donderdag 29 december houdt de chipmaker een ceremonie op zijn grootste site in Taiwan om het heugelijke moment te vieren, schrijft DigiTimes Asia. TSMC lost hiermee de belofte om de massaproductie van 3nm-chips op te starten tegen het einde van 2022 nog net in. Dat leek nochtans twijfelachtig, omdat TSMC lijdt onder de terugvallende vraag en de productie inperkte.

Chips gebouwd op een 3nm-node leveren betere processorprestaties en een hogere energiezuinigheid op dan de huidige 4nm en 5nm-standaarden. Volgens Samsung, dat in juni 2022 al startte met de productie van 3nm-chips met GAA-architectuur, bedraagt de energiewinst 45 procent en de prestatieverbeteringen 23 procent.

En dat op een oppervlakte die 16 procent kleiner is in vergelijking met 5nm-nodes. De sprong van 4nm naar 3nm zal dan ook veel groter zijn dan die van 5nm naar 4nm.

lees ook

Samsung drijft chipproductie fors op

Goed nieuws voor Apple

Er is dan ook grote vraag naar 3nm-chips, met Apple voorop. De iPhonebouwer wacht vol ongeduld tot ze hun eerste ladingen 3nm-chips te pakken kunnen krijgen. Apple moest de release van MacBook Pro-modellen met de M2 Pro uitstellen tot de lente volgend jaar door de problemen bij TSMC. Naast een 14 inch- en 16 inch-laptop zal Apple waarschijnlijk ook nog een Mac mini en Mac Studio lanceren.

In de loop van 2023 wil TSMC zijn 3nm-portfolio nog uitbreiden met een verbeterde ‘N3E’-versie. Ook die zou Apple willen gebruiken om de M3 en de A17 Bionic voor de iPhone 15 op te bouwen. Samsung zal op zijn beurt volgend jaar starten met de productie van 3GAP-chips. Zo lijkt de introductie van 3nm-nodes de concurrentiestrijd in de chipindustrie nog meer aan te wakkeren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home