AMD haalt hoogste marktaandeel sinds 2007

Processordesigner AMD haalt een marktaandeel van  22,4 procent. Het is van 2007 geleden dat de Intel-concurrent nog zo’n groot stuk van de markt in handen had en de groei lijkt niet meteen af te nemen.

Het afgelopen kwartaal was 22,4 procent van alle verkochte x86-hardware van de hand van AMD. Dat blijkt uit onderzoek van Mercury Research, dat AMD zelf met de nodige trots deelt. Niet onterecht: het is van 2007 geleden dat Advanced Micro Devices nog zo’n groot stuk van de koek in handen had. Vergeleken met vorig kwartaal stijgt het aandeel met 4,1 procentpunten, tegenover een jaar geleden komt er 6,3 procentpunten bij.

Record

AMD boekt vooruitgang over de ganse lijn. De verkoop van desktophardware steeg naar 20,1 procent, wat sinds 2013 niet meer is voorgekomen. In de laptopverkoop haalt AMD zelfs een absoluut record. 20,2 procent van alle verkochte laptops in Q3 van dit jaar had een AMD-chip aan boord, en dat gebeurde nooit eerder. Over IoT-chips communiceert Mercury Research geen afzonderlijke cijfers. Ook in de servermarkt boekt AMD vooruitgang, al is Intel daar nog steeds dominant. 6,6 procent van de serverchips zouden AMD Epyc-processors zijn.

lees ook

AMD lanceert Zen 3-architectuur met Ryzen 5000-desktopprocessors

Het marktaandeel van AMD blijft stijgen en er is geen reden om aan te nemen dat stagnatie om de hoek schuilt. Integendeel: AMD staat op het punt zijn Ryzen 5000-reeks van desktopchips op de markt los te laten. Die zijn op papier volledig superieur aan wat Intel momenteel kan bieden. Intel Rocket Lake moet antwoord bieden, maar verschijnt pas in het eerste kwartaal van 2021. Tot dan heeft AMD vrij spel.

Toekomst

De Zen 3-architectuur die Ryzen 5000 aandrijft, komt binnenkort ongetwijfeld ook naar servers waar zelfs de huidige generatie van Epyc-chips Intel aftroeft op het vlak van prijs en prestaties. Ook een mobiele vertaalslag zit in de pipeline, al heeft Intel daar wel een antwoord klaar met de recent geïntroduceerde Tiger Lake-processoren. Of AMD ook daar zo snel blijft groeien, is dus twijfelachtig.

De grootste uitdaging voor AMD lijkt echter de beschikbaarheid van zijn hardware. In tegenstelling tot Intel is AMD enkel een chip-ontwikkelaar, geen chipfabrikant. Voor het bakproces klopt het bedrijf aan bij specialist TSMC, maar die moet de beschikbare capaciteit verdelen tussen AMD en andere klanten zoals concurrent Nvidia en Apple. Meer nog dan de specificaties van toekomstige Intel-cpu’s zal de situatie bij TSMC bepalend zijn voor de verdere groei van AMD. Toch lijkt het haast vanzelfsprekend dat het bedrijf de kaap van 25 procent over de hele x86-markt eerder vroeger dan later doorbreekt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home