‘Airbus Quantum Computing Challenge’ bevordert gebruik kwantumcomputing in luchtvaart

Airbus heeft een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerpen van vliegtuigen met behulp van kwantumcomputing. Ontwikkelaars worden tijdens de ‘Airbus Quantum Computing Challenge’ aangemoedigd manieren te vinden om de technologie op een vijftal gebieden van vliegtuigontwerp toe te passen.

Het gaat dan om de toepasbaarheid van kwantumcomputing op het gebied van optimalisatie van het stijgen van een vliegtuig, optimalisatie van het zogeheten wing-box ontwerp, computational fluid dynamics (bepaalt de aerodynamica van het vliegtuig), partial differential equations (iets dat ook invloed heeft op de aerodynamica) en optimalisatie van vliegtuigbelading.

Route-optimalisatie en satellietbeelden

De luchtvaartmaatschappij is zich volgens Venturebeat bewust van het feit, dat eerst een breed scala van wetenschappelijke problemen moet worden opgelost, alvorens wetenschappers het potentieel van quantum computing kunnen realiseren. Airbus wil die tijdlijn met behulp van de challenge versnellen. Het bedrijf beweert zelf al gebruik te maken van kwantumcomputing op het gebied van route-optimalisatie en satellietbeelden.

Airbus nodigt iedereen uit om een voorstellen in te dienen. Of het nu gaat om postuniversitaire studenten, academici of ondernemers. Iedereen kan een voorstel indienen tot oktober 2019. Vervolgens selecteert de luchtvaartmaatschappij de winnaars, die dan toegang krijgen tot de computerhardware. Daarmee kunnen ze hun ideeën in samenwerking met Airbus verder ontwikkelen.

Stroomlijnen luchtvaartsystemen

Steeds meer bedrijven richten zich op kwantumcomputing. Tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas eerder deze maand sprak Ginni Rometty, CEO van IBM, het doel uit om binnen twee tot vijf jaar winst te willen maken met kwantumcomputers. Dat is eden genoeg voor IBM om kwantumcomputers beschikbaar te stellen voor de zakelijke markt. De inmiddels beschikbare IBM Q System One stelt bedrijven in staat ingewikkelde gegevens, zoals investeringen en risico’s, te modelleren.

Kwantumcomputers zijn in staat exponentieel meer data te verwerken dan normale computers voor bepaalde workloads. Vooral als het op optimalisatieproblemen aankomt, hebben ze een streepje voor. Ze hebben de mogelijkheid om complete industrieën volledig te transformeren. Hoewel de technologie zich nog in een vroeg stadium bevindt, wordt ze dan ook als bijzonder veelbelovend gezien.

Klassieke computers slaan gegevens op in binaire getallen, ofwel ‘nullen’ of ‘enen’. Kwantumcomputers daarentegen zijn veel krachtiger, omdat ze gegevens opslaan met behulp van ‘qubits’. Deze hebben een speciale eigenschap, waardoor ‘nullen’ en ‘enen’ tegelijkertijd naast elkaar kunnen bestaan.

Deze krachtpatsers zouden bijvoorbeeld de luchtvaart en militaire systemen kunnen stroomlijnen. Vandaar dan ook de behoefte van Airbus om de technologie zo spoedig mogelijk deel te laten uitmaken bij het ontwerpen van vliegtuigen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home