Microsoft zet nieuwe stap in betrouwbare kwantumtechnologie  

Microsoft zou samen met Quantinuum de meest foutloze kwantumoplossing tot nu toe ontwikkeld heeft.  

De kwantumtechnologie kende de laatste jaren al heel wat vooruitgang en veel bedrijven bijten zich ook vast in deze technologie, al leverde dit nog weinig praktische uitvoeringen op. Microsoft zou hier naar eigen zeggen verandering in kunnen brengen, het bedrijf kondigde namelijk samen met Quantinuum aan dat ze het meest foutloze kwantumcomputersyteem tot nu toe hebben ontwikkeld, op basis van het groeperen van fysieke en virtuele qubits. Dit zou naar eigen zeggen 14.000 foutloze experimenten opgeleverd hebben. Onderzoekers kunnen via een privépreview alvast een voorproefje zien van de kwantumcomputer.  

Fysieke en virtuele qubits

In tegenstelling tot klassieke computers die werken op basis van binaire bits, is dat bij kwantumcomputers met qubits, die in een superpositie van twee toestanden tegelijkertijd kunnen bestaan. Qubits hebben echter het nadeel dat ze gevoelig zijn voor fouten, waardoor de huidige kwantumcomputers momenteel enkel maar gebruikt worden voor onderzoek of experimenten.  

lees ook

Investeringen kwantumtechnologie dalen, generatieve AI pakt de buit 

Microsoft en Quantinuum zouden naar eigen zeggen een oplossing hebben voor dit probleem, door fysieke qubits te groeperen in virtuele qubits. Hierdoor zou het foutdiagnostiek en –correctie toepassen zonder ze te vernietigen, en dat over de hardware van Quantinuum kan uitvoeren. Het resultaat? Een foutenpercentage dat 800 keer beter was dan wanneer alleen vertrouwd wordt op fysieke qubits. Microsoft zegt dat het 14.000 experimenten foutloos heeft kunnen uitvoeren.  

“Sterk resultaat”

“De aankondiging van Microsoft is een “sterk resultaat”. Het Quantinuum-systeem heeft indrukwekkende foutenpercentages en controle, dus het was aannemelijk dat ze een experiment als dit konden doen, maar het is bemoedigend om te zien dat het werkte”, dat zei Aram Harrow, een professor in de natuurkunde aan het MIT in een e-mail aan Engadget.   

Microsoft streeft hiermee naar “Level 2 Resilient” quantum computing, een level dat betrouwbaar genoeg zou zijn voor praktische toepassingen. Nieuwsgierige onderzoekers kunnen een voorproefje krijgen van de kwantumcomputing van Microsoft via Azure Quantum Elements, in een privépreview.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home