Microsoft verwacht kwantumsupercomputer binnen de tien jaar

kwantum chip

Tech-reus Microsoft kondigt een ambitieus stappenplan aan, om binnen het decennium een eerste kwantumsupercomputer te kunnen bouwen.

Het Amerikaanse Microsoft stelt een ambitieus stappenplan voor, met als een doel een kwantumsupercomputer te bouwen binnen de komende tien jaar. Er werd ook een uitgebreide blog aan gekoppeld.

Het plan

De basis van die plannen zijn topologische qubits. Dat zijn minder kwetsbare qubits die gestabiliseerd zijn, dankzij structuurmanipulatie en door een beschermende laag van chemische verbindingen. De topologische eigenschappen van quasi-deeltjes in topologische qubits beschermen hen tegen ruis. Zo is de kwantum-hardware van Microsoft beter bestand tegen fouten. Meer stabiliteit betekent meer rekenkracht.

Een volgende stap is de productie van topologische qubits (of hardware protected qubits) van hogere kwaliteit. Die wil Microsoft “vlechten” tot een geheel, om die dan als een geheel te laten opereren. Dat zou een hoger slaagpercentage opleveren voor de complexe taken die deze qubits moeten doen, doordat ze ingebouwde foutbescherming hebben.

Vervolgens wil Microsoft een multi-qubitsysteem vormen om complexe algoritmes te verwerken. Zo’n systeem heet een Quantum Processing Unit of QPU en zou programmeerbaar zijn.

Na die fases kan er worden gedacht aan een veerkrachtige kwantummachine die draait op sterke, logische qubits. Die opereren op een hoger niveau dan de onderliggende fysieke qubits. Dit is de echte poort richting kwantumcomputers.

Einddoel

Dat is uiteraard het grote doel, een kwantumsupercomputer. Die kan complexe berekeningen veel sneller oplossen dan de huidige, klassieke computers. Dat gaat over een miljoen reliable quantum operations per second of rQOPS, met een foutmarge van amper één per biljoen stappen.

lees ook

ESA werkt aan kwantumcommunicatie via satelliet

Extra ondersteuning

Naast dit stappenplan stelde Microsoft ook nog twee nieuwigheden op vlak van kwantumtechnologie voor:

  • Het platform Azure Quantum Elements combineert AI, kwantumtechnologie en high-end computerwerk
  • Copilot voor Azure Quantum, een speciaal getraind AI-model dat wetenschappers en studenten kwantumgerelateerde berekeningen en simulaties kan helpen genereren

In België deed Proximus eerder deze week nog een geslaagde test op gebied van kwantumcommunicatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home