Allereerste kwantumdatacenter voor IBM in Europa

IBM's Global Center for Watson IoT in Munich, Germany

IBM kondigde vandaag aan dat het een eerste kwantumdatacenter in Europa bouwt. De primeur is voor de Duitse gemeente Ehningen.

Het allereerste kwantumdatacenter van IBM komt op zijn terrein in het Duitse Ehningen te staan. Dat kondigde de Amerikaanse tech-gigant vandaag aan. De faciliteit zou volgend jaar al operationeel zijn.

Quantum of Europe

Er worden meerdere kwantumcomputers voorzien, met elk eigen utility scale kwantumprocessors van 100 qubit. Zowel bedrijven, onderzoeksorganisaties als overheden kunnen er terecht. Het datacenter gaat ook dienst doen als de Europese cloudomgeving voor IBM Quantum.

Door dit Europese kwantumdatacenter te bouwen, voldoet IBM alvast aan de toekomstige regels van de Europese Unie, waarbij data die binnen de Unie worden verwerkt ook daadwerkelijk op het Europese grondgebied moet worden bewaard.

Partners en initiatieven

Het Europese netwerk van IBM Quantum behelst momenteel ruim 60 bedrijven en organisaties, zoals Bosch, het CERN van de Large Hadron Collider, Crédit Mutuel Alliance Fédérale, Vodafone Group, Daimler en T-Systems. Via de cloud gebruiken deze bedrijven kwantumhardware en -software om de mogelijkheden van kwantumcomputing te onderzoeken op vlak van o.a. financiën, energie, duurzaamheid en nieuwe materialen.

Momenteel worden IBM Quantum en de open source Qiskit®-software gebruikt door studenten in meer dan honderd klassen, verspreid over verschillende Europese universiteiten. IBM sponsort ook hackathons, workshops en digitale lessen, waardoor meer dan een miljoen studenten (volgens het bedrijf) hun kennis in kwantumcomputing konden uitbreiden.

Belangrijke stap

Na de faciliteit in New York is dit nog maar het tweede kwantumdatacenter voor IBM, wereldwijd. Volgens Gregor Pillen, topman van IBM Duitsland, is dit voor kwantumcomputing de volgende stap binnen een evolutie en is er heel wat momentum nu.

Jay Gambetta, de natuurkundige die intussen ruim een decennium voor IBM aan kwantumcomputers werkt, volgt nu de volgende stap en dat is om de verschillende stacks te splitsen, om te zien wat er kan worden verwerkt door gewone computers en wat door kwantumcomputers. De eerste stap was volgens hem bewustzijn, nu kan IBM richting praktische zaken beginnen kijken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.