AI-uitgaven zullen in 2021 meer dan 341 miljard dollar opleveren

AI

Wereldwijd zullen bedrijven in 2021 341,8 miljard dollar uitgeven aan AI-software, -hardware en andere services. IDC toont de cijfers aan in een nieuw rapport.

AI-software, -hardwaren en andere services voor bedrijven zullen in 2021 341,8 miljard dollar opleveren. IDC lijst de cijfers op in een nieuw rapport. Volgens de onderzoeksfirma groeien de AI-uitgaven met 15,2 procent tegenover vorig jaar en zullen ze dit ook blijven doen in de toekomst. Volgend jaar komt er mogelijks een groei van 18,8 procent aan en zullen bedrijven tot wel 500 miljard dollar uitgeven aan machine learning software of gelijkaardige oplossingen.

Goed nieuws voor bedrijven en softwareontwikkelaars

Dat betekent goed nieuws voor Nvidia (en andere AI-bedrijven). Sinds 2019 zag het bedrijf zijn beurswaarde meer dan verviervoudigen dankzij het stijgende gebruik van artificiële intelligentie. Andere AI-startups zagen hetzelfde gebeuren.

Toch hebben softwareontwikkelaars het meeste baat bij de groei in bedrijfsbudgetten. Volgens IDC is AI-software goed voor 88 procent van alle uitgaven in machine learning. De gehele softwaremarkt bestaat namelijk voor de helft uit AI-toepassingen, terwijl de rest verdeeld is over AI-platformen en AI-infrastructuursoftware. Techgiganten Microsoft, IBM en Google staan op de bovenste trede van de AI-ladder volgens IDC. Kleinere bedrijven doen echter ook mee op leidersvlak, denk bijvoorbeeld aan het Canadese OpenText dat apps voor het beheer van bedrijfsdocumenten voorziet.

IDC
Bron: IDC

IDC noemt specifiek twee app-categorieën, die voor significant hogere budgetten zullen zorgen in de toekomst: machine learning-aangedreven klantrelatiemanagement en risicomanagementsoftware. Tegen 2025 zullen beide toepassingen jaarlijks met meer dan 30 procent groeien.

Ondersteunende diensten

Om de implementatie van AI-projecten te vergemakkelijken, zullen bedrijven ook nood hebben aan ondersteuning op professioneel vlak. Vanaf 2023 ziet IDC daarom ook diensten meer groeien dan software en hardware op de AI-markt.

IDC
Bron: IDC 2021

De onderzoeksfirma kiest ervoor om de diensten in twee grote categorieën te verdelen. Eerst en vooral zorgen IT-services ervoor dat bedrijven de technische aspecten van machine learning begrijpen, zodat ze deze kunnen ontwikkelen en inzetten. Zakelijke services leggen de focus op het ondersteunen van bedrijven in het uitbouwen van de noodzakelijke bedrijfsprocessen voor AI-projecten.

In het rapport van IDC komen wel 190 bedrijven terug die zich op de AI-dienstenmarkt bevinden. IBM, Accenture plc en Tata Consultancy Services zijn de leiders op IT-gebied met elk een omzet van meer dan 1 miljard dollar. Aan de top van de zakelijke diensten vinden we Ernst & Young Global, Accenture en Deloitte. Respectievelijk hebben ze voor 26 en 46 procent van alle uitgaven in hun segment gezorgd.

Hardware beslaat maar 5 procent van de AI-markt. Toch zal het dit jaar het snelst groeiende segment zijn dankzij een sprong van 29,6 procent in uitgaven.

lees ook

Ingenieurs krijgen hulp van AI bij ontwerp betere microchips

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home