IBM overtreft verwachtingen met 3 procent omzetgroei in Q2

IBM's Global Center for Watson IoT in Munich, Germany

Voor het tweede kwartaal op rij publiceert IBM een algehele omzetgroei en een gestage groei in zijn cloud-inkomsten. Met een omzet van 18,7 miljard dollar maakte IBM een groei van 3% mee ten opzichte van een jaar eerder. Deze werkelijke cijfers lagen een stuk hoger dan de verwachte omzet van 18,3 miljard dollar. 

Volgens IBM bedroeg de cloud-omzet het afgelopen kwartaal zeven miljard dollar. Een stijging van dertien procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet die direct afkomstig was van het Red Hat-aanbod steeg met maar liefst 17 procent. 

De omzet voor cloud- en cognitieve software (waaronder ook Red Hat, Cognitive Applications en Transaction Processing Platforms vallen) steeg met zes procent naar 6,1 miljard. Volgens IBM was deze groei vooral te danken aan de adoptie van zijn Cloud Pak. 

Binnen de cognitieve applicaties deden vooral applicaties voor beveiliging en AI het goed. De omzet voor transactieverwerkingsplatformen daalde met zeven procent. Ook de omzet van systemen daalde met 7,3 procent. Dat kwam vooral door de afnames in IBM Z, het IBM mainframe met een kleinere voetafdruk dat gebruik maakt van design thinking. 

De Global Technology Services-tak (afgekort als GTS) van IBM was goed voor een omzet van 6,3 miljard dollar. Met zijn Global Business Services haalde IBM een omzet van 4,3 miljard dollar binnen, een stijging van elf procent vergeleken met een jaar eerder. 

Focus op hybride cloud- en AI-strategie

Nadat IBM een turbulent jaar met teleurstellende omzet- en winstcijfers achter de rug heeft, draait het bedrijf sinds dit jaar een stuk beter. Dit heeft onder meer te maken met een vernieuwde focus van het bedrijf op de hybride cloud en AI. Daarnaast is IBM van plan om zijn dienstverleningstak eind dit jaar los te koppelen. 

“Als ik terugkijk naar onze resultaten in het eerste half jaar, verbeterden onze prestaties in het eerste kwartaal en verbeterden ze opnieuw in het tweede kwartaal. Ook onze vrije kasstroom groeide in het eerste half jaar”, concludeert James Kavanaugh, IBM SVP en CFO. 

“De fundamenten van ons bedrijfsmodel zijn sterk”, beweert Kavanaugh. “We nemen een aantal acties om onze hybride cloud- en AI-strategie uit te voeren. Dit gaat om het versterken van ons portfolio, het uitbreiden van ons ecosysteem en het toepassen van go-to-market veranderingen. Ondertussen blijven we een sterke balans en liquiditeitspositie aanhouden.”

Voor het derde kwartaal verwacht Wall Street dat de IBM omzet uitkomt op 17,64 miljard dollar, wat goed is voor 2,59 dollar per aandeel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home