Agile meest gevraagde vaardigheid voor software-ontwikkelaars

job IT

Europese bedrijven zijn op zoek naar innovatieve ontwikkelaars die op een klantgerichte, flexibele manier kunnen samenwerken, leert een onderzoek van VMware en Jobfeed.

Een Europese marktanalyse van vacatures voor ontwikkelaars wijst er op dat bedrijven steeds meer het belang inzien van innovatie en de capaciteit om flexibel en efficiënt te kunnen werken. De software-ontwikkelaar neemt een alsmaar voornamere plaats in. Vijf vaardigheden staan bovenaan het verlanglijstje van organisaties bij het aanwerven van ontwikkelaars, zo blijkt uit de analyse. Het gaat om agile, informatietechnologie, JavaScript, software-engineering en Python.

Agile topt de lijst

Het onderzoek vond plaats in acht Europese landen, waaronder België. In drie landen (Spanje, Nederland en Italië) prijkt agile bovenaan de lijst. Dat is de software-ontwikkelingsmethode die zich richt op flexibiliteit, samenwerking en efficiëntie. In de meeste vacatures voor UI- en UX-ontwikkelaars vraagt de organisatie specifiek naar affiniteit met of kennis van agile werken (zie ‘lees ook’). Dat wijst er op dat bedrijven het belang inzien van een digitale etalage die hun zo aantrekkelijk mogelijk in de markt moet zetten.

Door agile te werken kunnen teams sneller en met minder obstakels waarde aan hun klanten bieden, door software in behap- en beheersbare stappen te ontwikkelen. De klanten hoeven niet langer uitsluitend te vertrouwen op een grote lancering. Door die flexibiliteit kunnen ontwikkelaars zich voortdurend verder ontwikkelen en dat helpt organisaties dan weer om concurrerend te blijven op de markt.

lees ook

Agile werken voor beginners in een business game: met je collega’s naar Mars

Ontwikkelaar centraal

De focus op agile als vaardigheid wijst volgens VMware op de veranderde positie van de ontwikkelaar. Die werkt niet langer in een donkere hoek van de organisatie. “In plaats daarvan staan ze centraal in de digitale toekomst van een bedrijf en hebben ze een grote invloed op de bedrijfsresultaten”, zegt Michael Cote, Senior Member of Technical Staff bij VMware. “Het is niet verwonderlijk dat hun inbreng zeer wordt gewaardeerd in zowel de innoverende als de strategische processen.”

Het onderzoek omvatte de analyse van verschillende IT-vacatures in acht Europese landen, van januar 2021 tot mei 2022. Naast agile zoeken bedrijven in hun nieuwe ontwikkelaars ook kennis van informatietechnologie, JavaScript, software-engineering en de programmeertaal Python. “In een app-centrische wereld moeten organisaties gezien worden als levende organismen. Het is voor hen noodzakelijk dat goede software-ontwikkelingsmethoden daar perfect op aansluiten”, besluit Cote.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home