6.000 banen op de tocht bij HP

hp support assistant

Computermaker HP moet besparen nadat de jongste kwartaalcijfers een inkomstenverlies van 11 procent aan het licht brachten. Tegen 2025 wil HP 1,4 miljard dollar besparen.

HP heeft aangekondigd dat er een ontslagronde volgt nadat de jongste kwartaalcijfers slechte resultaten aan het licht brachten. Volgens topman Enrique Lores overtroffen de cijfers licht de (povere) verwachtingen. Toch moeten tussen 4.000 en 6.000 personeelsleden vrezen voor hun job. Dat komt overeen met twaalf procent van het personeelsbestand.

Dalende verkoop

Het is geen geheim dat de vraag naar computers, zeker op de privémarkt, flink is afgenomen na de Coronapandemie. HP kende in Q4 een inkomstenverlies van elf procent in vergelijking met vorig jaar. Over het hele jaar bekeken bereikte HP een omzet van 63 miljard dollar en een winst van 6,6 miljard. Dat is één procent minder dan een jaar eerder.

“Ondanks een snel bewegende macro-omgeving en een afnemende vraag hebben we ons fiscaal jaar solide kunnen afsluiten”, zegt CEO Lores. Toch moet HP werk maken van besparingen en komt de CEO met een strategisch plan op de proppen. “Het Future Ready Transformation Plan moet werk maken van aanzienlijke structurele kostenbesparingen via digitale transformatie, portfolio-optimalisatie en operationele efficiëntie.”

lees ook

Grote ontslagronde dreigt bij Intel: duizenden banen op de schop

Bedrijfswerking optimaliseren

Volgens Lores hoeft niemand ver te zoeken naar de redenen voor de komende besparingsronde. “Tijdens de Coronapandemie is een chaos ontstaan. De vraag steeg enorm, zowel naar onderdelen als nieuwe producten. We zijn zoals iedereen halsoverkop investeringen beginnen doen in verschillende lagen van het bedrijf. Nu de vraag daalt moeten we rationaliseren en investeringen langs de kostenzijde verminderen.”

HP zal minder unieke producten aanbieden. Langs de andere kant plant het bedrijf investeringen in producten ‘as-a-service’. Die kunnen variëren van devices-as-a-service tot ink-as-a-service. “We zullen onze klantendiensten uitbreiden en nieuwe gebieden aan de diensten toevoegen zoals papier en print hardware. Tegelijk willen we onze groeien in software en diensten om gedifferentieerde hybride werkoplossingen te bieden voor meeting rooms en thuiskantoren.”

Enerzijds zullen er dus tot 6.000 banen kunnen sneuvelen. Anderzijds zal HP ook het aanbod herbekijken. “Dit is een kans om bijvoorbeeld op de privémarkt het aantal unieke producten te verminderen. We schatten dat alle acties in het plan tegen eind 2025 zullen leiden tot een kostenbesparing van minstens 1,4 miljard dollar. Op dit moment kunnen we er maar beter vanuit gaan dat de marktvraag niet snel zal stijgen”, besluit Lores.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home