PC-verkoop daalt voor het eerst sinds begin pandemie

HP laptop

Volgens IDC zouden er dit jaar 321,2 miljoen pc’s worden verscheept, een daling van 8,2 procent vergeleken met 2021.

Analistenbureau IDC voorspelt voor het eerst een daling in de pc-verkoop na drie groeijaren op rij. Vorig jaar werden er nog 348,8 miljoen units verscheept, dit jaar wijst hun prognose op 321,2 miljoen pc’s.

Je zou denken dat de pc-verkoop een flinke klap krijgt, maar dat vinden we een voorbarige conclusie. De pc-industrie kende sinds de start van de coronapandemie een opvallende revival. In 2019 was er namelijk maar sprake van 267 miljoen verscheepte units.

IDC verduidelijkt dat het dalende cijfer het resultaat is van de huidige pandemie, de oorlog, inflatie en de continue lockdowns in China. Hun data toont dat het aantal zakelijke toestellen sterk blijft stijgen, in tegenstelling tot dalende bestellingen van consumenten en het onderwijs.

Door de recente strenge lockdowns in China blijft ook het chiptekort een belangrijk probleem. Initieel leek het erop dat de lockdowns zou verdwijnen, maar nu blijkt dat sommige gebieden in grote steden opnieuw op slot gaan door een plotse covid-opflakkering.

Minder toestellen, meer omzet

HP CEO Enrique Lores liet eerder op een conferentie weten dat hij erop rekent dat de omzet binnen de pc-markt met 1 tot 3 procent zullen groeien in 2022, ondanks een lager aantal verscheepte toestellen.

“We verwachten niet dat de pc-markt zal imploderen op vlak van verscheepte units. Anderzijds kunnen we niet de groei aanhouden die we vandaag zien. We verwachten een stabilisatie of een lichte daling binnen de pc-markt met daar tegenover een hogere omzet.”

Hij verwacht dat er een verschuiving zal plaatsvinden richting meer premium categorieën en dat een hogere vraag binnen de zakelijke markt de prijzen naar boven zal duwen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home