Dalende pc-verkoop weegt op omzet HP

hp verkoop pc's daalt

HP draaide vier procent minder omzet door een dalende vraag naar laptops en desktops. Ook voor het volgende kwartaal voorspelt HP niet veel beterschap.

HP maakt vannacht zijn financiële resultaten bekend voor het derde fiscale kwartaal van 2022 dat afgelosten werd op 31 juli. Daarin behaalde de pc-reus een omzet van 14,7 miljard dollar. Een daling van 4,1 procent als je het omzetcijfer zou vergelijken met het derde fiscale kwartaal van 2021.

PC-markt in vrije val

De hoofdoorzaak van die omzetdaling moet gezocht worden in de dalende pc-verkoop. Volgens cijfers van Gartner ging de pc-markt tijdens het afgelopen kwartaal door een diep dal van meer dan twaalf procent. Een van de sterkste dalingen die de markt in negen jaar doormaakte.

HP deelde zeer zwaar in de klappen en zag het aantal verkochte pc’s met maar liefst 25 procent dalen, voor laptops is die daling zelfs 32 procent, noteert Bloomberg. Grote concurrenten Lenovo en Dell zagen hun totale pc-verkoop met ‘slechts’ 12,5 procent en 5,2 procent. Apple verkocht als enige grote fabrikant meer laptops in 2022 (+ 9,3%).

Het is niet alleen de pc-verkoop die in dalende lijn gaat. Ook de omzet gehaald uit de verkoop van printers ging met zes procent achteruit.

Weinig hoop op beterschap

HP CEO Enrique Lores kijkt niet met al te veel optimisme naar de komende kwartalen. Hij vermoedt dat de dalende vraag zich ook in de B2B-markt, die altijd met een paar kwartalen achterstand de trends uit de consumentenmarkt volgt, sterker zal doorzetten.

Bijgevolg paste HP ook zijn winstprognoses voor het huidige fiscale kwartaal aan van maximaal 4,38 dollar per aandeel naar maximaal 4,12 dollar per aandeel. De aandelenkoers zakte daardoor vandaag met vijf procent.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home