Apple CEO Tim Cook vertelt in een interview dat Apple gedwongen wordt om – net als Android doet – het sideloaden van andere apps mogelijk te maken. Volgens Tim Cook is dit een strop voor de beveiliging en privacy van iOS.
Onder de Digital Markets Act, een wetsvoorstel van de Europese Commissie, moet Apple ook andere app-stores mogelijk maken op zijn toestellen. Volgens Cook is deze maatregel echter niet in het voordeel van de gebruiker.
“Het zou de beveiliging van de iPhone verwoesten en ook veel van de privacy initiatieven die we hebben ingebouwd in de App Store. In de App Store hebben we privacylabels en app tracking transparancy, waardoor apps eerst toestemming moeten vragen voordat ze gebruikersgegevens mogen tracken”, zegt Cook.
Apple zet de laatste tijd sterk in op privacy van zijn gebruikers. Naast de privacylabels en app tracking transparancy die Apple in de afgelopen maanden uitrolde, komt ook de aankomende iOS 15 update met verbeteringen rondom privacy. Zo komt iOS 15 met onder meer een privacyrappot, werken trackingpixels in e-mails niet meer en wordt het zelfs mogelijk je webverkeer te versleutelen.
iOS is veiliger zonder externe app stores
Cook legt uit dat er meerdere privacymaatregelen zijn ingebouwd in de App Store. Deze maatregele werken alleen als gebruikers binnen het ecosysteem van Apple blijven en al hun applicaties downloaden via de App Store.
Volgens de Apple CEO heeft Android 47 keer zoveel malware als iOS. Dat komt volgens hem doordat het ecosysteem van Apple is gebonden aan slechts één app store en dat alle applicaties uitgebreid worden onderzocht, voordat ze in de app store terechtkomen. “Daardoor blijft veel malware buiten ons ecosysteem en klanten vertellen ons constant hoeveel waarde ze daaraan hechten”, zegt Cook.
Te veel desinformatie
Hoewel Tim Cook het niet eens is met de eisen die de Digital Markets Act zijn bedrijf oplegt, kan hij zich wel vinden in de Digital Services Act. Het wetsvoorstel is bedoeld om illegale content op online platformen tegen te gaan en onjuiste informatie tegen te gaan.
“We lijden vandaag de dag onder veel desinformatie. Het is duidelijk dat hier iets aan gedaan moet worden”, zegt Cook. Volgens Cook bevat de DSA een aantal elementen die het probleem van verkeerde informatie kunnen tegen gaan. Toch gelooft hij niet dat de wet het probleem in zijn geheel gaat oplossen. “Het verdient nog meer discussie en overleg”, vindt Cook.