Apple introduceert iOS 15 en iPad OS 15: meer delen en multitasken

Apple iOS 15

Apple stopt een heleboel nieuwe functies in iOS 15 en iPad OS 15. De focus ligt op sociale functies en privacy voor de smartphone, en multitasking voor de tablet.

Op WWDC 2021 laat Apple iOS 15 en iPad OS 15 zien. Beide besturingssystemen krijgen een heleboel nieuwe functies, al blijven de vernieuwingen voor de iPad redelijk beperkt. Apple plant de updates in de herfst uit te rollen naar compatibele toestellen.

Voor iOS 15 ligt de focus op sociale functies, notificaties en privacy. Apple zorgt voor grote vernieuwingen in FaceTime, waarbij de videochat-app spatiaal geluid krijgt dat de locatie van de spreker op het scherm moet complementeren. FaceTime zal ook achtergrondgeluid efficiënt wegfilteren en de onscherpe achtergrond van Portrait Mode maakt zijn intrede.

Delen en samen kijken

Tijdens gesprekken kan je eenvoudig muziek en video’s delen. Apple introduceert een gedeelde ervaring waarbij je digitaal samen van series of muziek kan genieten. In een opvallende zet betrekt Apple ook Androidgebruikers bij FaceTime, al moeten zij deelnemen aan gesprekken via een link in de browser.

Apple maakt het een stuk eenvoudiger om zaken te delen met andere mensen. Gedeelde links kan je eenvoudig terugvinden via bijvoorbeeld de nieuwstoepassing om zo een artikel te lezen wanneer het je uitkomt.

Foto’s met muziek

De foto-toepassing gaat Google Photo’s verder achterna met een geavanceerdere zoekfunctie. Via Spotlight zal je bijvoorbeeld foto’s kunnen doorzoeken op basis van de tekst die in beeld is. Al die intelligentie wordt verder gebruikt om contacten interessanter te maken. Zoek je een contact, dan vind je automatisch alle relevante data waaronder gedeelde links en foto’s waar iemand opstaat.

Wat foto’s betreft laat Apple nog een leuke integratie met Apple Music zien. In iOS 15 zal je automatisch verhalen en highlights voorgeschoteld krijgen op basis van leuke foto’s. Die worden gecombineerd met een nummer op jouw maat vanuit Apple Music (als je een abonnement hebt).

Focus

Voor de notificaties lanceert Apple een nieuwe Focus-modus. Dat is een variant op niet storen, waarbij je bepaalde types van notificaties kan blokkeren en anderen doorlaten. Een Focus-modus gericht op werk laat bijvoorbeeld wel meldingen van Slack, je professionele mail-app en collega’s toe, maar niet van je vrienden of sociale media-toepassingen. Je kan de modus naar believen zelf configureren en verschillende Focus-modi aanmaken.

Voor minder belangrijke notificaties introduceert Apple een dagelijkse samenvatting, waarbij de meldingen worden gegroepeerd in een handig overzicht dat op een opportuun moment van de dag wordt weergegeven op je toestel.

Privacy

Tot slot zet Apple voor de iPhone nog verder in op privacy. Vooral marketeers mogen zich zorgen maken: via de Mail-toepassing gaat Apple tracking pixels blokkeren en IP-adressen afschermen. Zo geeft een gebruiker niet meer door of hij of zij een mail heeft geopend.

lees ook

Apple kondigt privacy functies aan voor Mail en Safari

Voor een bredere greep op de privacy krijg je wekelijks een overzicht van welke toepassingen bepaalde functionaliteit zoals je camera hebben gebruikt.

iPad OS 15

Voor iPad OS ligt de focus vooral op multitasking. De nieuwe krachtige splitscreenfunctionaliteit heeft heel wat nieuwe toeters en bellen aan boord, zoals de ‘shelf’ waarnaar je snel toepassingen of tabs kan minimaliseren voor later gebruik.

Het homescreen wordt meer aanpasbaar met een flexibelere plaatsing van widgets en je kan toepassingen beter ordenen via de App Library. Verder deelt de iPad een heleboel verbeteringen die we ook voor iOS 15 terugvinden, zoals de vernieuwingen voor FaceTime.

Al bij al blijven de verbeteringen voor iPad OS eerder beperkt. Apple verkoopt intussen een iPad Pro met krachtige Arm-gebaseerde M1-chip onder de motorkap. Daarmee is de iPad even krachtig als iMacs en MacBooks, maar die kracht kan je maar deels benutten omwille van het beperkende besturingssysteem. Zaken zoals beter bestandsbeheer of ondersteuning voor extra displays blijven ondanks de vraag van gebruikers ook dit jaar uit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home