De Belgische militaire inlichtingendienst ADIV investeert in nieuwe routers na een grote storing eind vorig jaar. Die zijn afkomstig van Huawei. Frappant, aangezien dat Chinese bedrijf in het Westen niet al te veel vertrouwen geniet.
Update: ADIV ontkent dat het routers van Huawei kocht. In een reactie laat de inlichtingendienst weten dat HLN en VTM, die het verhaal origineel brachten, zich niet baseerden op feiten. Lees de update en de reactie hier.
Hieronder het originele artikel:
Voor Huawei is het alvast goede reclame: de Belgische inlichtingendienst ADIV maakt zich geen zorgen over de betrouwbaarheid van de routers van de fabrikant en schaft ze zelf aan. Dat is opvallend. Huawei wordt immers al geruime tijd beschuldigd van spionagepraktijken.
Amerikaanse ongerustheid
Die beschuldigingen komen hoofdzakelijk uit Amerikaanse hoek, waar oud president Trump zo zonder enige vorm van bewijs door de megafoon schreeuwde. Publiek beschikbaar bewijs voor spionagepraktijken is er niet, maar zowat alle Europese landen besloten toch om voorzichtig te zijn met apparatuur van Huawei en ZTE. Chinese bedrijven moeten immers verplicht meewerken met de Chinese overheid wanneer die daarom vraagt. In 2020 besliste de veiligheidsraad om Chinese hardware te weren uit delen van 5G-netwerken en het algemene gebruik ervan aan banden te leggen.
In België is er geen verbod op de aankoop of installatie van Huawei-hardware. ADIV doet dus niets verkeerd. Bovendien claimt het bedrijf volgens HLN dat de routers draaien op Amerikaanse software, al is het niet duidelijk wat dat betekent. Routers komen immers met hun eigen software, geïnstalleerd en onderhouden door de fabrikant. Huawei-routers zijn niet compatibel met andere (opensource)-besturingssystemen.
Log4Shell
De aankoop van de Chinese hardware komt er na eerdere beveiligingsproblemen bij defensie, die ook een impact hadden op ADIV. Daarbij liet ons land zich vangen door de nochtans op dat moment al gekende Log4Shell-kwetsbaarheid. De aankoop moet de inlichtingendienst robuuster maken bij een cyberaanval. Naast routers zou ADIV ook investeren in servers van Huawei.
De producten die Huawei koopt zijn ook beschikbaar via Europese of toch zeker Westerse bedrijven. Voor routers kan ADIV in principe zelfs aankloppen bij een beveiligingsspecialist. Waarom kiest ADIV dan toch voor Huawei? Daarover communiceert de inlichtingendienst voorlopig niet. Wel is de hardware erg scherp geprijsd in vergelijking met alternatieven van de concurrentie.
Niet dramatisch
Bovenstaande impliceert niet dat het gebruik van Huawei-hardware sowieso onveilig is. Los van de eventuele intenties van Huawei zelf hangt veel af van de manier waarop de routers worden ingezet en de rest van de beveiligingsinfrastructuur van ADIV. Is die adequaat, dan kan Huawei in principe niet veel kwaad doen.