ADIV ontkent aankoop Huawei-routers: ‘foute voorstelling van de feiten’

Huawei

De Belgische militaire inlichtingendienst ontkent ten stelligste dat het investeerde in Huawei-routers voor zijn internetinfrastructuur. Het verhaal dat VTM en HLN eerder naar buiten brachten, zou van geen kanten kloppen.

De Belgische militaire inlichtingendienst zegt aan Belga geen routers van Huawei gekocht te hebben voor internettoegang. HLN en VTM. Berichtten gisteren uitgebreid dat dat wel het geval was. De nieuwsdiensten van DPG Media voegden zelfs reacties ter zake van ADIV toe, waarna ook wij het nieuws brachten op gezag van die bronnen.

Viceadmiraal Wim Robberecht, hoofd van ADIV, stelt nu in een reactie aan Belga dat die berichtgeving niet klopt. HLN en VTM zouden de bal misgeslagen hebben en twee onafhankelijke analyses van de diensten verward hebben. Hij maakt brandhout van de claims, die volgens hem het professionalisme en de efficiëntie van de ADIV raken.

Totaal ander verhaal

ADIV zou na het Log4Shell-hack enkele dagen technische middelen voor analisten hebben aangeschaft, die niet van Huawei waren. Nooit werden gevoelige gegevens via dat tijdelijke netwerk doorgegeven. Bovendien werd het al na drie dagen vervangen door een structurele oplossing, die evenmin op hardware van Huawei berust.

Klopt het verhaal van de Viceadmiraal, dan zijn HLN en VTM verkeerd in hun berichtgeving. Dat is aannemelijk, aangezien we in ons originele artikel al duiden op een ietwat vreemde geciteerde reactie in verband met Amerikaanse software die op de routers zou draaien. We maakten ons al de bedenking dat die claim niet realistisch leek. Nu ziet het er naar uit dat de hele beschuldiging kant nog wal raakt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home