KU Leuven introduceert Genius AI-supercomputer

Europa en ook België hebben wel wat HPC-rekenkracht staan, maar echt indruk maken in de top 500 doen we vooralsnog niet.

KU Leuven werkt samen met HPE om in mei een nieuwe supercomputer, genaamd Genius, in dienst te nemen. Hiermee neemt de Vlaamse universiteit een HPC-installatie in gebruik die sterk focust op artificiële intelligentie (AI) en GPU-workloads dankzij 600 teraflops aan rekenkracht.

De nieuwe HPC-installatie (High Performance Computing) is niet alleen bedoeld voor de KU Leuven, maar is ook onderdeel van het Vlaams Supercomputing Centrum (VSC). Dit betekent dat de supercomputer niet enkel beschikbaar is voor universitair onderzoek, maar ook voor bedrijven om applicaties te ontwikkelen. De nieuwe supercomputer gaat door het leven als Genius.

20.000 smartphones

Om Genius optimaal te gebruiken, organiseert de universiteit trainingen rond CPU- en GPU-optimalisatietechnieken en machine learning. De focus van Genius ligt op de krachtige GPU-sectie om AI-workloads te draaien. AI heeft de potentie om ingrijpende veranderingen te brengen in de economie, digital humanities, biomedische wetenschappen en astronomie.

Volgens HPE zou de nieuwe supercomputer de rekenkracht hebben van 20.000 smartphones gecombineerd. Het is gebouwd op HPE Apollo k6000-systemen en HPE Gen10 compute servers. Genius bestaat uit drie onderdelen: 86 CPU-compute nodes, telkens voorzien van twee Intel Xeon 6140-chips (Skylake, 2,3 GHz/18 core) en 192 GB RAM. Daarnaast staan nog 10 CPU-compute nodes met dezelfde CPU maar met extra veel geheugen, 768 GB RAM per node.

Het GPU-gedeelte bestaat uit 20 compute nodes met telkens twee Intel Xeon 6140-chips (Skylake, 2,3 GHz/18 core), 192 GB RAM en vier Nvidia Tesla P100 SMX2 GPU’s. Vooral de GPU-nodes zijn uitermate geschikt voor AI-workloads. Genius levert in totaal 600 teraflops aan rekenkracht en 28 TB RAM.

Trip naar Mars

“Met innovatie in onze kern wil KU Leuven de mogelijkheden en voordelen van een top-notch HPC-systeem bieden aan gebruikers, zodat ze in staat zijn om nieuwe inzichten te ontdekken en een voorsprong te houden ten opzichte van andere universiteiten”, aldus Jan Ooghe, KU Leuven. “We zien AI als nieuwe krachtige methode in wetenschappelijk onderzoek, waarbij HPC een belangrijke rol speelt. Dit nieuwe systeem zal met haar krachtige GPU-sectie onze onderzoekers ongetwijfeld helpen verkennen en ontdekken.”

“Traditioneel zijn wetenschappelijke wetten deductief toegepast; van het voorspellen van de prestaties van een pacemaker voor de implantatie, de downforce van een Formule 1-auto, prijzen van derivaten in finance of de beweging van planeten voor een trip naar Mars”, aldus dr. Eng Lim Goh, PHD, Vice President en CTO van HPE-SGI. “Met artificial intelligence beginnen we ook met een data-intensieve inductieve aanpak, met dank aan de opkomst van machine learning die wordt gevoed door decennia aan opgebouwde datarecords.”

Realtime demo

Als allereerste applicatie voor de Genius supercomputer ging Craftworkz, onderdeel van de Cronos-groep, aan de slag met een digitaal schilderpenseel. De bedoeling van de app is om de wereld rondom ons in realtime om te toveren in de stijl van een bekend schilderij uit onze geschiedenis, bv. Munch, Van Gogh of Picasso.

“Vroeger moest je beeld per beeld laten bereken door de computer, maar dat is met Genius niet meer nodig. De verschillende GPU-nodes worden als één neuraal netwerk ingeschakeld, waardoor deze berekeningen in realtime mogelijk zijn. Het beeld van de camera wordt continu aangepast naar een geschilderd beeld, ongeacht hoeveel mensen of welke voorwerpen in beeld zijn,” zegt Kurt Janssens, AI Engineer bij Craftworkz.

De nieuwe Genius supercomputer wordt vanaf mei in gebruik genomen door de KU Leuven en het Vlaams Supercomputing Centrum en kost 2 miljoen euro. Vorige week werkten drie universiteiten in Engeland nog samen om een van de snelste ARM-supercomputers ter wereld te bouwen, ook in samenwerking met HPE. Het hele verhaal daarrond lees je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home