Zo haal je een verzonden e-mail terug in Outlook

Oeps! Toch niet te laat?

outlook email fout

Per ongeluk een foute e-mail verzonden? Vervelende typfouten? Zo haal je een e-mail terug in Outlook en voorkom je vervelende situaties. We bekijken zowel de webversie van Outlook als de desktopvariant, elk met een andere aanpak en oplossing.

Te vroeg op verzenden geklikt? Iedereen heeft het ooit al wel eens meegemaakt. Een typfoutje in een e-mail kan je nog wel verantwoorden, maar een delicate e-mail verzenden naar de verkeerde Michaël of Sarah op kantoor is ronduit vervelend. Gelukkig kan je jezelf beschermen door bepaalde instellingen in Outlook aan te passen. Hiermee krijg je enkele seconden tot enkele minuten marge om e-mails terug te halen.

We bekijken de opties voor de webversie van Outlook en voor de desktopversie die is geïnstalleerd op je pc. Beide vereisen een andere aanpak, aan jou om te kiezen wat relevant is.

Outlook web-versie

Wie de web-versie van Outlook gebruikt (outlook.office.com), kan daar handig een vertraging instellen waarbij je kan kiezen uit één tot tien seconden om een e-mail terug te halen.

Ga van start door rechts bovenaan op het tandwiel te klikken. Kies daarna onderaan Alle Outlook-instellingen weergeven.

Klik op E-mail en kies rechts daarvan Opstellen en beantwoorden in de lijst.

Scroll naar beneden tot je Verzending ongedaan maken ziet staan. Daar kan je de tijd in seconden aanpassen om een e-mailbericht te annuleren.

Outlook webmail
Kies tussen één en tien seconden vertraagtijd.

Kies je tijd tussen één en tien seconden en bevestig rechts onderaan door op Opslaan te klikken.

Ziezo, vanaf nu krijg je één tot tien seconden bedenktijd nadat je op Verzenden hebt geklikt om een e-mail terug te halen. Een foutje gemaakt? Klik dan links onderaan op Ongedaan maken om de verzending te stoppen.

E-mail intrekken in Outlook

De webversie van Outlook doet doorgaans prima dienst, maar heel wat mensen gebruiken liever de desktopversie van Outlook. Daar kan je helaas geen intuïtieve vertraging instellen zoals in de webversie hierboven. Gelukkig bestaan er wel twee andere manieren om je te beschermen tegen vervelende e-mailsituaties.

De meest eenvoudige manier is door een e-mail simpelweg terug te roepen. Enig nadeel: zowel jij als de geadresseerde moeten allebei de desktopversie van Outlook gebruiken op een Exchange-server. Verder zijn er nog kleine details die in orde moeten zijn. Binnen eenzelfde bedrijf lukt dit meestal, extern verhoogt de kans gevoelig dat het niet lukt. Dat neemt niet weg dat het altijd de moeite loont om te proberen.

Ga naar de e-mail in je verzonden items en dubbelklik om het in een nieuw venster te openen. Klik op de drie bolletjes rechts bovenaan, ga naar Acties en kies Dit bericht intrekken.

Outlook desktop
Vink altijd de onderste optie aan om een bevestiging te ontvangen.

Je krijgt nu twee opties: Ongelezen kopieën van dit bericht verwijderen of Ongelezen kopieën verwijderen en vervangen door een nieuw bericht. Aan jou om te kiezen of je de e-mail gewoon wil intrekken of een nieuw bericht wil nazenden.

Vink sowieso altijd de optie Voor iedere geadresseerde laten weten of intrekken is gelukt of mislukt aan. Na de actie krijg je dan een e-mail in je inbox met de melding of het gelukt of mislukt is. Hopelijk voor jou het eerste!

Outlook desktop nope
Hier krijgen we het bericht dat de e-mail niet kon worden ingetrokken. De geadresseerde heeft het bericht al gelezen.

Extra regels in Outlook desktop

Je kan in Outlook een extra veiligheid inbouwen door e-mails pas later te verzenden en ze enkele minuten in Postvak UIT te parkeren. Om dat te doen, moet je een aparte regel instellen in Outlook.

Klik op Bestand links bovenaan en kies Regels en waarschuwingen beheren. Kies bij Wijzigingen op deze map toepassen de juiste e-mail account en klik op Nieuwe regel.

Outlook desktop regel
Wanneer je niets kiest, wordt de regel op alle verzonden e-mails toegepast.

Kies Regel toepassen op berichten die ik verzend halfweg het venster en klik op Volgende. Je krijgt nu een lange lijst met opties om voorwaarden te selecteren.

Wie preciezer meldingen wil ontvangen, kan hierin grasduinen. Wij kiezen hier niets omdat we alle verzonden e-mails tijdelijk willen parkeren. Klik bij de waarschuwing op Ja om te bevestigen dat je alle e-mails wil aansturen.

Kies in het volgende menu de optie aflevering van het bericht een aantal minuten uitstellen. Klik onderaan bij Stap 2 op een aantal minuten en kies hier de vertraging (tot maximaal 120 minuten). In ons voorbeeld hebben we vijf minuten genomen, ruim voldoende om een foute beslissing ongedaan te maken.

Outlook desktop regel klaar
De regel is nu helemaal ingesteld. Elk verzonden bericht parkeert eerst vijf minuten in Postvak UIT.

De volgende stap vraagt naar uitzonderingen op de regel. Kies hier naar wens of bevestig onderaan met Volgende. Kies daarna een naam voor de regel, vink Schakel deze regel in aan en klik op Voltooien.

lees ook

Microsoft Outlook: 10 e-mailtips voor een efficiënte mailbox

Vanaf nu blijven verzonden e-mails vijf minuten in Postvak UIT zitten tot de tijd is verstreken. In die tijd kan je e-mails nog aanpassen of verwijderen, voordat ze buiten gaan. Je kan deze regel instellen in Outlook 2013, Outlook 2016, Outlook 2019 en Office 365.

Heb je de smaak te pakken? Lees dan zeker onze 10 e-mailtips voor een efficiënte mailbox in Outlook.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home