Maak je Gmail-inbox leeg in enkele klikken

gmail

Een overvolle inbox bij elkaar sparen op één van je e-mailadressen is simpel. Gelukkig is die berg al dan niet ongelezen mails verwijderen ook eenvoudig. En je doet er geen maanden over, in tegenstelling tot ze verzamelen.

Mensen met maar één e-mailadres zijn steeds meer een zeldzaamheid. Dat betekent dat het ene al wat beter onderhouden is dan het andere. Bovendien hebben velen een specifiek e-mailadres dat alleen dient voor zaken als wedstrijden of (eenmalige) log-ins. Naar die adressen wordt zelden omgekeken en die lopen geregeld al snel aardig vol. Vaak is zo’n adres eentje van Gmail, wegens makkelijk aan te maken. Natuurlijk, laat ons eerlijk zijn, ook omdat dat voor veel webtoepassingen Google het eerste is waaraan je denkt.

Soms wil je die vorm van digitaal hoarden echter een keer aanpakken en het merendeel van die mails gewoon samenrapen en in de prullenbak gooien. Dat is in het geval van Gmail ook gewoon nuttig, want opslagruimte bij Google-accounts is geen bodemloos vat. Je e-mails, Drive, Google Foto’s, ze delen allemaal diezelfde ruimte van 15 GB. Door je account bij Gmail af en toe leeg te maken, creëer je dus ook weer wat digitale ademruimte. Gelukkig kan dat vrij snel en is het zelfs erg eenvoudig.

 • Stap 1 – log in

  Beginnen doen we zoals altijd bij het begin. Activeer de app van Gmail op je telefoon of ga naar de website en log in, als dat al niet automatisch gebeurt.

 • Stap 2 – controlerondje

  Ondanks dat je die tientallen of (vermoedelijk correcter) honderden mails zo snel mogelijk uit het zicht wilt, kijk je toch best nog eens alles na. De kans bestaat dat je er hier en daar effectief eentje hebt bijgehouden omdat het je toen interesseerde. Een nuttig artikel of die ene foto van een evenement waarop je samen met de hoofdspreker staat, daarvan wil je misschien nog geen afscheid nemen. Desnoods bewaar je die even in een aparte map, onder een nieuw label. Je kan ze ook altijd een sterretje geven om ze als belangrijk te markeren.

 • Stap 3 – selecteren

  Alles gecontroleerd? Ben je zeker dat elke mail die er nu nog staat mag worden verbannen naar de eeuwige digitale leegte? Dan kan je links bovenaan het vierkantje aanklikken dat je boven al die andere vierkantjes vindt. Hiermee worden alle zichtbare mails in je inbox geselecteerd. Met het pijltje kan je eventueel nog een selectie maken (vandaar het sterretje in stap 2). Rechts verschijnt dan ook de optie om alle mails te selecteren en niet alleen die in de zichtbare sectie.

   

   

 • Stap 4 – verwijderen

  Nog maar enkele kliks en je kan dat heerlijke gevoel ervaren dat met niets te vergelijken valt, het ultieme genot: een lege inbox. Neem die enkele kliks wel degelijk letterlijk. Wanneer je op het vuilbakje klikt om de geselecteerde mails te verwijderen, geldt dat in Gmail enkel voor de eerste vijftig mails. Als je er (veel) meer hebt geselecteerd ga je dat dus enkele keren moeten doen. Vervolgens is er dan wel alleen nog die zalig lege ruimte, klaar om weer te worden aangevuld. Want je maakt jezelf nu wel wijs dat je het niet meer zover gaat laten komen, maar we weten allemaal dat dat ijdele hoop is.

   

Extra stap – nu écht verwijderen

Vaak zitten er tussen die stapel verwijderde mails ook een aantal ongelezen exemplaren tussen. Die reclame voor bureaumateriaal die je wekelijks krijgt of de spam van die vzw die je ooit een keer sponsorde, die hoef je niet te openen om te weten dat het je niet meer interesseert. Daarom heb je in je prullenmand nu dus nog een aantal ongelezen berichten. Ben je net als een boel andere mensen en kan je dat niet zien staan, ga dan naar die map en maak je prullenbak permanent leeg. Opgeruimd staat netjes.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home