Gmail omarmt AI in de strijd tegen spamberichten

gmail

Gmail introduceert een AI-gestuurde spamdetectie die gebruikers moet beschermen tegen ongevraagde spamberichten. Met een nieuw tekstclassificatiesysteem genaamd RETVec wil het bedrijf oplichters te slim af zijn.

Onze mailboxen worden vaak gebombardeerd met spamberichten. Het wereldbekende e-mailplatform Gmail wil er een einde aan maken en trekt hiervoor de kaart van AI. Het nieuwe AI-gebaseerde tekstclassificatiesysteem RETVec (Resilient & Efficient Text Vectorizer), ontwikkeld door Google, is een grote stap vooruit in de strijd tegen tekstmanipulaties.

Ontmaskeren van homogliefen

Een veelvoorkomende tactiek bij oplichters is immers tekstmanipulatie. Door gebruik te maken van homogliefen, ofwel visueel gelijkende karakters, kunnen oplichters bijvoorbeeld domeinnamen nabootsen. Klassieke detectietechnologie kan dergelijke homogliefen niet traceren. Het nieuwe RETVec systeem, gebaseerd op machine learning, focust zich op visuele gelijkenis in plaats van louter karakterherkenning waardoor het homogliefen kan herkennen. Deze nieuwe technologie stelt Gmail in staat om tekstmanipulaties beter te begrijpen en aan te pakken met geavanceerde spamfilters.

Een strijd van lange adem

Gmail is al enkele jaren actief bezig om spamfilters te optimaliseren. Zo herkende het bedrijf in 2019 100 miljoen extra spammails per dag met TensorFlow. Met RETVec hoopt Google een nieuwe benchmark te zetten in e-mailbeveiliging. Momenteel heeft de introductie van RETVec de spamdetectie met 38 procent verbeterd en de false positives met bijna 20 procent verlaagd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home