Gmail beveiligt ‘gevoelige’ instellingen met 2FA

gmail

Google laat je niet zomaar meer alle Gmail-instellingen aanpassen. Wijzigingen aan de instellingen rond filters en IMAP dienen met 2FA bevestigd te worden.

Google breidt het gebruik van tweefactorauthenticatie uit binnen Gmail. Voor het aanpassen van enkele ‘gevoelige’ instellingen zal je voortaan nog eens moeten bewijzen dat jij het wel degelijk bent. Dat klinkt als een extra stap, maar moet een extra laag beveiliging inbouwen wanneer iemand er toch in geslaagd is je account te compromitteren.

lees ook

Veilig e-mailen met Gmail dankzij deze instelling

Om welke instellingen gaat het? Google beschouwt filters, het doorsturen van mails naar andere accounts en IMAP-toegang als gevoelig. Filters maak je aan via de functie Zoekopties in de zoekoptie en zijn een handig instrument om orde te scheppen in je mailbox of adressen te blokkeren. Je kan je filters nadien bekijken en aanpassen via Filters en geblokkeerde adressen in de instellingen. Het knoeien met de filters kan ervoor zorgen dat je belangrijke e-mails misloopt of mails ontvangt van ongewenste afzenders.

IMAP

Waarom doorsturen- en IMAP-instellingen als belangrijk worden beschouwd, spreekt ook voor zich. Deze instellingen zorgen ervoor dat e-mails in de juiste mailbox belanden en dat je je Gmail-inbox kan overzetten naar bijvoorbeeld Outlook. Indringers kunnen deze instellingen manipuleren om je mailverkeer in de gaten te houden. Deze instellingen vind je onder Doorsturen en POP/IMAP.

Deze menu’s zal je spoedig dus niet zomaar meer kunnen bewerken. Maak jij of iemand anders een aanpassing, dan verschijnt er op je geregistreerde 2FA-apparaat een waarschuwing (zie screenshot). De aanpassingen worden pas opgeslagen als je daar je expliciete toestemming toe hebt gegeven.

Bron: Google

Spoeduitrol

Google heeft een ‘spoeduitrol’ opgestart om de functie zo snel mogelijk tot bij alle Gmail-gebruikers te krijgen. Voor persoonlijke accounts is de uitrol al begonnen en zal iedereen het binnen twee weken ontvangen. Workspace-abonnees moeten wachten tot 6 september, maar zullen dan wel binnen de drie dagen bediend worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home