Je kent ongetwijfeld augmented reality en virtual reality, maar ken jij ook assisted reality? Toshiba heeft goed naar Google Glass gekeken en het geheel een professionele upgrade gegeven. In combinatie met een draagbare Windows 10-computer is de set compleet.
Vijf jaar geleden verbaasde Google de wereld met Google Glass. Het brilframe had een klein scherm in de linker- of rechterkant van je ooghoek, waardoor je informatie kon consumeren zonder je smartphone boven te halen. De bril maakte verbinding via bluetooth en gebruikte bone conduction om geluid zonder luidsprekers tot de gebruiker te brengen. Een radicaal concept met enkele revolutionaire ideeën, maar het mocht niet zijn. Vijf jaar later pikt Toshiba het concept opnieuw op.
Windows 10
De Toshiba dynaEdge AR Smart Glasses is een verre neef van Google Glass. Het concept is gelijkaardig met een klein digitaal beeld in de linker- of rechterooghoek, maar daarna stopt de vergelijking. De module aan de brilmontuur oogt zwaarder en heeft een kabelverbinding nodig met een Windows 10 Pro-toestel dat aan je broeksriem of vestzak hangt: Toshiba dynaEdge DE-100.
Waarom nu pas, vijf jaar na Google? Toshiba heeft gewacht tot ze een draagbare Windows 10-computer konden maken die krachtig genoeg was en tegelijk een batterij heeft die genoeg werktijd geeft in combinatie met de bril. Toshiba kwam bij Techzine langs om de bril te presenteren.
Het draagcomfort van de standaard brilmontuur is niet zo uitstekend. De module aan de bril weegt 47 gram en er een kabelverbinding nodig met de dynaEdge DE-100. Handig om even op te zetten, maar na een kwartier zetten we de bril met plezier uit.
De brilmontuur zit er standaard bij, maar de optionele hoofdband of veiligheidshelm bieden veel meer comfort aan om lange tijd te gebruiken.
Geen Hololens
In tegenstelling tot augmented reality-brillen zoals Hololens plaatst de dynaEdge AR Smart Glasses geen hologrammen voor je oog in de ruimte. Je moet expliciet naar de rechter- of linkerbovenhoek kijken om te zien wat er op het scherm staat. Dit beperkt het aantal toepassingen vergeleken met Hololens, maar dat is niet altijd een nadeel. De Hololens is bril met donkere glazen, terwijl de oplossing van Toshiba het grootste deel van je zicht niet belemmert.
De slimme bril maakt verbinding met een Windows 10 Pro-computer, de Toshiba dynaEdge DE-100. Gelukkig hoef je niet op een piepkleine desktop te turen maar voorziet Toshiba een schil over het OS. Je krijgt een lay-out te zien waar je horizontaal en verticaal kan swipen. Dat doe je trouwens door over de zijkant van de bril te vegen in de juiste richting. Of je gebruikt de knoppen op het toestel aan je riem om het menu te bedienen.
Het menu ziet er niet echt blits uit, maar doet wat het moet. De bediening voelt intuïtief aan, ook al is de schermkwaliteit behoorlijk beperkt. De bril ondersteunt content tot 1.280 x 720 pixels ; de schermresolutie zelf is 640 x 360 pixels. In het huidige tijdperk dat je smartphone een haarscherp beeld toont, is dat even wennen.
Tijdens onze demo kunnen we van een video genieten, lezen we een pdf en nemen we foto’s. Alles lukt vlot, behalve zo’n PDF lezen is minder handig. Om kort een handleiding in je ooghoek te houden tijdens een montage of reparatie kan het wel, maar meer lezen doe je best op je smartphone of laptop. Geluid komt door een luidspreker aan je oor.
Custom software
Toshiba hoopt dat door de slimme bril te koppelen aan Windows 10 heel wat professionele toepassingen kunnen worden geïntegreerd. Het product is nog maar een paar maanden op de markt en tijdens onze demo konden we een testomgeving van Ubimax uitproberen. Hierin konden we naar een helpdesk bellen die live kan meekijken met jou dankzij de camera in de bril.
De toepassing werkt met Skype for Business, wat het eenvoudig integreerbaar moet maken bij bedrijven. Toshiba is in gesprek met andere softwareontwikkelaars om nog meer toepassingen te bouwen voor zijn slimme bril. Zelf software schrijven en meeleveren is de fabrikant niet van plan, behalve de specifieke Windows 10-schil om de bril handig te kunnen gebruiken.
Het idee klinkt degelijk, maar dit concept heeft wel heel wat externe partijen nodig om een succes te worden. Bovendien is voor elke toepassing aparte software nodig om te integreren in het bestaande bedrijfsproces. Dat maakt het niet bepaald budgetvriendelijk, want daarnaast is er ook de startkost van 2.500 euro voor de bril met de Windows 10 Pro-computer.
Proof-of-concepts
Toshiba mikt met de dynaEdge AR Smart Glasses op een nichepubliek maar zal zelf heel sterk moeten werken aan overtuigende proof-of-concepts om het project een toekomst te geven. Ook de beperkte batterijduur van twee tot zes uur betekent dat je met één laadbeurt niet de hele werkdag toekomst. De batterij kan je er handig en snel uitklikken, alleen zonde dat er geen minibatterij in zit die het toestel enkele minuten kan bufferen tot je de nieuwe batterij erin klikt. Nu moet je telkens alles opnieuw afsluiten en opstarten.
De slimme bril heeft een flinke berg te beklimmen, maar de Toshiba dynaEdge DE-100 draagbare Windows 10 Pro-computer spreekt wel voor zich. Overal waar je een draagbaar compact Windows 10 Pro-apparaat interessant is, kan dit dienen. Hij kan tegen een schok en heeft een geïntegreerde vingerafdrukscanner. De topconfiguratie loopt op tot een Intel Core m7-6Y75 met 16 GB RAM en 512 GB SSD-opslag.
De minicomputer start vanaf 1.100 euro en heeft volgens Toshiba ook een toekomst als edge computing-apparaat.
De minicomputer start vanaf 1.100 euro en heeft volgens Toshiba ook een toekomst als edge computing-apparaat. De aanwezige USB 3.0-poort opent de weg naar andere randapparatuur, maar we missen wel typische sensoren zoals vochtigheid, temperatuur, schokken, etc. Je kan er ook geen externe sensoren aan hangen, met uitzondering van USB-compatibele varianten.
Hoge instapdrempel
Sinds de explosieve groei van Google Glass en de daaropvolgende implosie is het lastig om warm te worden voor de oplossing van Toshiba. In specifieke sectoren zoals herstellingen en logistiek heeft het apparaat wel een toekomst, maar hijgt het augmented reality-geweld van Microsoft Hololens in zijn nek dat optimale ondersteuning in Windows 10 krijgt. Dat maakt het sowieso een extra moeilijke uitdaging voor Toshiba.
Ons advies luidt om nog even te wachten tot er degelijke proof-of-concepts zijn die het potentieel duidelijk maken en aantonen dat zo’n investering loont. Omdat Toshiba op derde partijen vertrouwt om eigen software te schrijven, verhoogt dat de instapdrempel flink. We zijn alvast benieuwd waar deze bril volgend jaar zal staan.