Test smartphones tot 500 euro: welk toestel is de beste keuze?

google pixel 7a

In het prijssegment van 350 tot 500 euro kan je uitstekende smartphones vinden. ITdaily legt midrange toestellen van zeven bekende Android-merken op de rooster. Wie biedt het meeste waarde voor zijn geld?

Smartphones komen in alle mogelijke vormen, maten en prijzen. Voor een goed toestel hoef je niet altijd diep in je geldbuidel te tasten. Eerdere namen we al vijf toestellen tot 300 euro onder de loep, nu gaan we een trapje hoger op de prijsladder en kijken we naar smartphones met een prijskaartje tot 500 euro. Binnen dit segment kan je heel erg interessante specificaties krijgen voor een schappelijk prijskaartje.

lees ook

Test smartphones tot 300 euro: 5 modellen op de rooster

Zeven bekende Android-merken stuurden een door hun geselecteerd toestel op naar onze redactie voor de vergelijkende test. Ieder van deze toestellen is in 2023 op de markt verschenen. De individuele reviews kan je bekijken door op de link te klikken.

  • Samsung Galaxy A54 (review, 369 euro incl. btw)
  • OnePlus Nord 3 (review, 449 euro incl. btw)
  • Oppo Reno 10 (review, 509 euro incl. btw)
  • Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ (review, 499 euro incl. btw)
  • Motorola Edge 40 Neo (review, 399 euro incl. btw)
  • Google Pixel 7a (review, 399 euro incl. btw)
  • Sony Xperia 10 V (review, 399 euro incl. btw)

Middenklassers met vlaggenschipuitstraling

Een ding hebben deze toestellen met elkaar gemeen: ze zien er allerminst goedkoop uit. Waar fabrikanten er vroeger wel eens de kantjes vanaf liepen in de afwerking, is dat nu niet meer het geval. Vaak lijken ze op één van hun duurdere broertjes en bij veel toestellen maakt een plastic rug plaats voor een glazen achterzijde. Enkel Google en Sony kiezen nog voor plastic bij hun midrangetoestellen, al hoeft dat zeker geen minpunt te zijn.

Ook in de beeldspecificaties wordt allerminst bespaard. Alle toestellen zijn voorzien van een Full HD-scherm met amoled-technologie, wat zorgt voor een scherp en kleurrijk beeld. Vreemde eend in de bijt is de Sony Xperia 10 V, die met een 21:9-schermverhouding meteen opvalt. Dat is niet het enige wat het toestel doet uitschieten, want het is ook de enige in zijn klasse waarbij de verversingsgraad niet boven een (povere) 60 Hz uitkomt. De 90 Hz-verversingsgraad van de Google Pixel 7a wordt nog net gedelibereerd. De rest haalt vlot de kaap van 120 Hz, Motorola zelfs 144 Hz.

Twee krachtpatsers

Op vlak van uiterlijk en beeldspecificaties zijn er maar weinig grote verschillen op te merken, maar de processor laat altijd de ware aard van een smartphone zien. Over het algemeen kan je van een midrange smartphone meer dan degelijke CPU- en GPU-prestaties verwachten. De benchmarkscores staven dat ook, met enkele uitschieters in positieve en negatieve zin.

In positieve zin is dat de Pixel 7a: de Tensor-chip van Google kent zijn gelijke niet in het midrangesegment. De negatieve uitschieter is helaas alweer de Xperia 10 V. Sony had al een significante achterstand opgelopen met zijn teleurstellende scherm, en na het bekijken van de benchmarkscores is het eigenlijk nu al uitgeschakeld voor de eindwinst.

Bij de GPU-scores zien we dezelfde uitblinkers. De Google Pixel 7a laat alweer sterke scores optekenen, maar het potje grafisch armworstelen wordt deze keer gewonnen door de OnePlus Nord 3. Wil je een toestel dat topprestaties aflevert, dan zijn de Pixel 7a en de Nord 3 duidelijk de beste keuzeopties. Met uitzondering van Sony zullen alle toestellen daaronder je ook wel van voldoende rekenkracht kunnen voorzien.

Snelle en slome opladers

Ook in de batterijduur laten de toestellen duidelijke verschillen optekenen. Onder meer de Motorola, Xiaomi, Samsung en OnePlus lijken geen geweldige conditie te hebben. De Oppo Reno 10 scoort veel beter en de Google Pixel 7a is de aangename verrassing, gezien zijn kleinere batterij (4.385 mAh). Het bewijst dat capaciteit niet alles zegt over de feitelijke batterijduur: hoe gulzig de processor het batterijsap opdrinkt, geeft aan het einde van de rit de doorslag. De batterijkampioen is de Sony Xperia 10 V.

Hoe snel je de batterij weer kan opladen, verschilt ook sterk per model. Xiaomi, OnePlus, Oppo en Motorola hebben van snelladen een verkoopargument gemaakt: hun toestellen laden in een half uur of minder weer op naar tachtig procent. Van de rest kan je dat helaas niet zeggen. Samsung doet het al slecht met vijftig minuten om tot tachtig procent bij te tanken, maar wat gezegd van Sony en Google? De Xperia 10 V doet er 64 minuten over om tot tachtig procent te komen, de Pixel 7a komt pas na 74 minuten over de meet.

Vergelijking camera’s

Camera’s zijn nog een specificatie die een smartphone kunnen maken of kraken. We deden een blinde cameratest waarbij we dezelfde foto’s genomen door de zeven verschillende smartphones naast elkaar legden. De redactie was het er unaniem over eens dat de Google Pixel 7a er bovenuit steekt in dit segment. Zelfs als we de foto’s genomen met de Pixel 7a naast die van de Pixel 8 leggen, is er nauwelijks verschil waar te nemen, wat een mooi compliment is voor die eerste.

De andere toestellen lagen meer in balans, met uiteindelijk de Xiaomi Redmi Note 12+ gekozen als ‘best of the rest’. De OnePlus Nord 3 stelde hier eerder teleur, Sony Xperia 10 V slaat de bal zelfs volledig mis. Omdat foto’s ook altijd een stukje persoonlijke smaak zijn, kan je hieronder drie fotoreeksen bekijken in verschillende lichtomstandigheden (overdag, avond en nacht). Zo kan je ook voor jezelf bepalen welk toestel de mooiste foto’s aflevert.

Overdag

Avond

Nacht

Gul met updates (of net niet)

Een smartphone koop je om meerdere jaren plezier aan te beleven. De fabrikant moet dat dan wel mogelijk maken, niet alleen in de bouwkwaliteit, maar ook met een voldoende uitgebreid updatebeleid. Hier durven fabrikanten in lagere prijsklassen wel eens aan te verzaken, zeker bij hun goedkoopste toestellen, dus voor midrange toestellen mogen we streng zijn in de beoordeling.

Samsung stelt een mooi voorbeeld door zijn Galaxy A-toestellen consequent vier jaar software-updates en vijf jaar beveiligingsupdates te geven. Ook Google doet het goed met drie en vijf jaar voor de Pixel 7a, en biedt als bijkomend voordeel dat je als eerste aan de beurt bent bij de uitrol van nieuwe Android-versies. De standaard ligt op twee à drie software-updates en drie tot vier jaar beveiligingsupdates: minder dan dat zou onacceptabel zijn.

In deze tabel kan je per toestel het updatebeleid bekijken:

ToestelAantal Android OS-updatesAantal jaar securityupdates
Samsung Galaxy A5445
Google Pixel 7a35
OnePlus Nord 334
Oppo Reno 1034
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+24
Motorola Edge 40 Neo23
Sony Experia 10 V23
Android-updatebeleid

Winnaar onder voorbehoud

Het uitkiezen van een winnaar was wederom geen eenvoudige deliberatie. Over het algemeen zijn we lovend over de kwaliteit van de geteste toestellen: de concurrentie wordt steeds scherper in de middenklasse. Ieder toestel heeft zijn sterke punten, al zijn er nog altijd wel tekortkomingen waar je vergevingsgezind voor moet zijn.

Voor ons is de Google Pixel 7a de winnaar. De processor kent zijn gelijke niet in dit segment, de camera’s zijn (bijna) evenwaardig aan premiumtoestellen en je krijgt een zuivere Android-versie zonder vervelende bloatware. De schandalige oplaadtijd had Google wel bijna de overwinning gekost. Er is nog een maar: de Pixel 7a is nu verkrijgbaar aan 399 euro, maar zijn originele adviesprijs bedroeg 509 euro. Het is onduidelijk of dit om een tijdelijke prijszakking gaat of niet, maar aangezien de Pixel 8a om de hoek loert, zou Google deze nieuwe prijs mogelijk kunnen behouden. Springt de prijs binnenkort toch weer omhoog, dan zullen we ook ons eindverdict moeten herbekijken.

De OnePlus Nord 3 is een meer dan verdiende nummer twee. Dit toestel onderscheidt zich met zijn indrukwekkende grafische prestaties, en is ook all-round een sterk toestel. De iets mindere camera’s en batterijduur hebben ons uiteindelijk voor Google doen kiezen. Ook de Oppo Reno 10 heeft ons weten bekoren, maar valt af door zijn iets te hoge prijskaartje van 509 euro en kan zijn meerprijs vooral ook onvoldoende waarmaken.

Voor de laatste podiumplek ligt het dicht bij elkaar. De Motorola Edge 40 Neo is een waardige kandidaat, al scoren de batterij en het updatebeleid maar een nipte voldoende. De Samsung Galaxy A54 doet buiten traag opladen weinig verkeerds, maar blinkt ook nergens in uit. De Xiaomi Redmi Note 12+ kan teren op sterke hardware en camera’s, maar door zijn overvloed aan nutteloze voorgeïnstalleerde apps kunnen we dit toestel gewoonweg niet aanraden aan een professioneel publiek. Één toestel mag werkelijk nergens aanspraak opmaken: de Sony Xperia 10 V zou zelfs in de vergelijking met toestellen tot 300 euro niet als winnaar zijn uitgekozen.

De processor van de Google Pixel 7a kent zijn gelijke niet in dit segment, de camera’s zijn (bijna) evenwaardig aan premiumtoestellen en je krijgt een zuivere Android-versie zonder vervelende bloatware. De trage oplaadsnelheid is wel een vervelend minpunt.

Dit is een verzamelstuk van de massatest midrange-telefoons tussen de 350 en de 500 euro op ITdaily. Klik hier om alle reviews te bekijken van de deelnemende smartphones.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.