Google Pixel 7a review: klein in formaat, groots in prestaties

google pixel 7a
Bron: Google

De Google Pixel 7a is een uitstekende middenklassesmartphone; misschien wel de beste in zijn categorie. Voor één mankement zal je wel vergevingsgezind moeten zijn.

Hoewel Google zijn Pixel 7a al in mei 2023 lanceerde, kan je het nog een nieuw toestel noemen op de Belgische smartphonemarkt. Google bracht zijn Pixel-lijn pas in oktober vorig jaar ‘officieel’ naar ons land. Om meteen met een volledig aanbod op de markt te komen, lanceerde Google niet enkel de Pixel 8 en Pixel 8 Pro, maar ook de Pixel 7a in België.

lees ook

Google Pixel 8 Pro review: steengoed, maar ook koppig

Het is niet voor niets dat Belgische Pixel-liefhebbers al jarenlang naar achterpoortjes zochten om er één te pakken te krijgen. Google maakt pas sinds 2016 telefoons, maar heeft zijn sporen als hardware-fabrikant al ruimschoots verdiend. Het voordeel om voor een Pixel te kiezen, is dat je een smartphone krijgt die helemaal geoptimaliseerd is voor het Android-ecosysteem. De Pixel 7a kan ook ijzersterke hardware voorleggen.

Kleine broer

Google probeert een constante lijn te houden in zijn smartphonedesigns en neemt dat met de Pixel 7a wel heel letterlijk. Die is bijna een exacte kopie van de premium Pixel 7, maar dan in een kleiner 6,1 inch-jasje gestoken. Door het compacte formaat zal de Pixel 7a in ieder hand comfortabel zitten.

De achterkant is afgewerkt met plastic en geen glas, zoals we vaker zien bij midrangetoestellen. Plastic oogt en voelt goedkoper, maar je hebt niet het ‘spiegeleffect’ van glazen achterwanden. Alles heeft dus zijn voor- en nadelen. We merken dat de rug wel vrij gevoelig is voor vingerafdrukken.

Een paar Hz erbij

Google slaagt erin om 1.080 x 2.400 pixels in het kleine scherm te proppen, wat ruimschoots voldoende is om je haarscherp beeld te bezorgen. Het toestel is voorzien van een oled-scherm: de betere keuze voor het weergeven van kleuren en zwartwaarden vergeleken met LCD. Er zijn enkele zaken waarin het scherm minder weet te overtuigen. De maximale helderheid tikte in onze tests met 471 cd/m2 een lagere maximumwaarde aan dan menig ander toestel binnen dezelfde prijsklasse. Staar je niet te blind op dit cijfertje, we zijn niet in een situatie gekomen waarin het scherm onleesbaar was.

De verversingsgraad is begrensd op 90 Hz. Dit is een sprong vooruit ten aanzien van de Pixel 6a, die gelimiteerd was op 60 Hz, maar voor budgettoestellen is 120 Hz stilaan de norm. Ook hier adviseren we om de cijfers in perspectief te zetten. Zo vaak heb je de maximale verversingsgraad niet nodig – denk aan je batterij – en ook aan 90 Hz scrolt het beeld vlotjes.

Camera op vlaggenschipniveau

Google zet met zijn Pixel-smartphone sterk in op fotografie en trekt die lijn ook door naar de goedkopere modellen. De Pixel 7a telt twee camera’s: een 50 MP-hoofdsensor en een groothoeklens met een 13 MP-sensor. De hoofdcamera is ontzettend sterk. Google maakte de sensor 27 procent groter om meer licht binnen te laten, wat leidt tot natuurlijke foto’s. Er is nauwelijks een verschil te merken met foto’s genomen met de duurdere Pixel 8, wat een groot compliment is voor de 7a. Maar ook de groothoekcamera presteert goed: kleuren en belichting wijken niet af van de hoofdcamera. 

Beelden blijven ook scherp bij avondval, wanneer de nachtmodus in werking schiet. Op gebied van zoom ben je enigszins beperkt zonder gespecialiseerde lens, maar dit weten de algoritmen nog grotendeels kunstmatig op te vangen zodat je geen al te wazige beelden krijgt. De camera’s van de Pixel 7a hebben ons weten verbluffen en we stellen zonder enige twijfel dat je niet beter kan vinden binnen deze prijsklasse.

Processor: wat je zelf doet, doe je beter

Goede camera’s zijn mooi meegenomen, maar in de eerste plaats wil je een goed presterende smartphone. Google besliste twee jaar geleden om over te stappen naar huisgemaakte processoren, naar het voorbeeld van Apple. De processor in de Pixel 7a is de Tensor G2. Dezelfde chip steekt ook in de vlaggenschipmodellen. Je hoeft dus weinig tot geen compensaties in rekenkracht te maken als je een Pixel 7a koopt in plaats van een Pixel 7.

De Pixel 7a bokst dan ook in een andere gewichtsklasse dan zijn rechtstreekse prijsconcurrenten. Geen enkel toestel tussen de 350 en 500 euro dat we op de pijnbank gelegd hebben, komt nog maar in de buurt qua CPU-kracht: de OnePlus Nord 3 kan nog net aan de nek van de Pixel 7a komen. Bij Samsung is de keuze voor een huisgemaakte CPU in plaats van één uit de Qualcomm- of MediaTek-stal voer voor discussie, maar voor de Google Pixel 7a is dit overduidelijke de juiste keuze geweest. De Pixel 7a is dan ook op geen hapering te betrappen.

Zelf GPU’s maken doet Google voorlopig nog niet. Hiervoor is Google komen aankloppen bij MediaTek. Google lijkt de juiste GPU uit het aanbod te hebben gekozen, want de Mali-G710 kan sterke grafische prestaties voorleggen die wederom heel wat concurrenten overschaduwen. Het potje grafisch armworstelen wordt wel gewonnen door de OnePlus Nord 3, die nog een paar tikkeltjes meer weet te persen uit de GPU.

Batterij: capaciteit zegt niet alles

In de compacte verpakking van de Pixel 7a is geen plaats voor een stevige 5.000 mAh-batterij. Je moet het stellen met een kleinere 4.385 mAh-batterij. Op papier zou je verwachten dat dat impact heeft op de batterijduur, maar dat blijkt zeer goed mee te vallen. Zowel in de video- als de prestatietest behoort de Pixel 7a tot de betere van de klas. Toestellen met een grotere batterij geven er sneller de brui aan, met uitzondering van de Sony Xperia 10 V.

Het bewijst dat de capaciteit opnieuw niet meer dan een cijfertje is. Hoe zuinig de processor omgaat met de batterij, heeft een veel grotere invloed. De lagere maximumverversingsgraad van 90 Hz kan hier ook net in het voordeel van Google spelen.

Opladen: trager dan traag

Tot dusver alleen maar goede punten voor de Pixel 7a. Iedere smartphone heeft wel zijn zwakke punt en bij dit toestel is dat het opladen. In de specificaties staat een oplaadcapaciteit van 18 W vermeld en dan zuchten we al nog voor we het toestel moeten insteken. Reken maar voldoende tijd uit om dit toestel bij te tanken: van nul naar vijftig procent kost je al 44 minuten, tot tachtig procent duurt 74(!) minuten.

Dergelijke laadtijden zijn vandaag de dag werkelijk schandalig te noemen. In de tijd dat je de Pixel 7a één keer volgetankt hebt, kan je de toestellen van OnePlus en Xiaomi drie keer bijladen. Snelladen is al lang geen exclusieve functie meer voor premium smartphones, ook betaalbare toestellen ondersteunen het massaal. Hier mag Google een serieus tandje bijsteken.

Er is een verzachtende factor waardoor we Google nu nog willen vergeven. De Pixel 7a ondersteunt draadloos opladen, als één van de weinigen binnen zijn prijsklasse. Dat zal niet aan hoge snelheden gebeuren (7,5 W), maar het is een leuk meegenomen extraatje.

Android zoals het hoort

Google is producent van telefoons, maar in de eerste plaats het bedrijf achter het Android-besturingssysteem. De Android-versie die je op Pixel-smartphones krijgt, is hoe het door Google bedoeld is. De Google-applicaties moet je er uiteraard bijnemen, maar verder blijf je bespaard van apps en software die een fabrikant daar nog bovenop kan installeren. Bovendien zijn hardware en software helemaal op elkaar afgestemd in deze smartphone.

Je zal ook kunnen rekenen op eersteklas ondersteuning. Pixel-smartphones zijn altijd als eerste aan de beurt wanneer er een nieuwe Android-versie gelanceerd wordt: Android 14 is al sinds oktober geïnstalleerd op de Pixel 7a. Nieuwe Android-functies komen bovendien ook altijd als eerste naar je telefoon. Verder kan je rekenen op drie grote software-updates en vijf jaar ondersteuning.

Conclusie: de beste midrange-smartphone?

Er zijn meer dan genoeg argumenten om de Pixel 7a tot topper van het middensegment uit te roepen. Door zijn sterke processor en verbluffende camera’s kan je dit toestel, met enige voorzichtigheid, zelfs een compact vlaggenschip noemen. Het enige jammerlijke minpunt is het trage opladen. Weet Google dit weg te werken, dan zal de Pixel a-reeks geen concurrentie meer hebben in de middenklasse.

Het kan nu een goed moment zijn om de Pixel 7a binnen te halen. De prijs is tijdelijk gezakt tot 399 euro (incl. btw); normaal gezien kost het toestel 509 euro.

.pro’s

  • Compact formaat
  • Camera’s op vlaggenschipniveau
  • Zelfde processor als Pixel 7
  • Uitstekende batterijduur ondanks kleinere batterij
  • ‘Schone’ Android-software
  • Draadloos laden

.contra’s

  • Opladen gata tergend traag
  • Achterkant gevoelig voor vingerafdrukken
  • Ververrsingsgraad begrensd op 90 Hz

Deze review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrange-telefoons tussen de 350 en de 500 euro. Klik hier voor de andere reviews.

De Google Pixel 7a is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, wit, lichtblauw en koraalroos. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 128 GB opslag en kost 509 euro, inclusief btw.

Android-updatebeleid: Google garandeert dat de Pixel 7a minstens drie jaar security-updates ontvangt en drie jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 10 mei 2023 met Android 13. De wettelijke garantietermijn bedraagt twee jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home