Samsung Galaxy A54: betrouwbaar over de hele lijn

samsung galaxy a54 lime
Samsung Galaxy A54

De Galaxy A54 is zonder twijfel een sterke speler in het middenklasse-aanbod van Samsung. Het toestel mist echter iets bijzonders om het beter dan de concurrentie te doen.

Samsung begrijpt maar al te goed dat er grote vraag bestaat naar betaalbare smartphones en lanceerde in de lente van 2023 een tweeklapper met de Galaxy A54 en A34. Kort na de lancering namen we die eerste al eens onder handen en concludeerden we dat het toestel over sterke punten kan beschikken, maar zijn beperkingen moeilijk kan maskeren. Begin 2024 nemen we verschillende smartphones tussen de 350 en 500 euro nog eens onder de loep en dus en analyseren we de Samsung Galaxy A54 (369 euro incl. btw) opnieuw met een frisse blik.

Een vleugje S23

Zoals we in de zomer al opmerkten, neemt de Galaxy A54 enkele uiterlijke elementen van zijn veel duurdere neef over. De camera’s zijn gestapeld net zoals bij de S23 en ook de rug is deze keer uit glas gemaakt. De Galaxy A54 ziet er daardoor veel beter uit dan zijn voorgangers met hun plastic achterkant. Het compacte design van de S23 wordt niet overgenomen: met een gewicht van boven de 200 gram en een display van 6,4 inch is dit best een stevige smartphone.

Display: klaar en helder

Op dat display kunnen we niets aanmerken. De pure pixelfanaat zal opmerken dat er minder pixels in het scherm zitten dan in de A53, maar door de iets kleinere schermoppervlakte krijg je wel meer pixels per inch. Het oledscherm geeft ook kleuren helder weer. De Galaxy A54 liet zich ook opmerken door een hoge maximale schermhelderheid, met piekwaarden die rond de 1000 cd/m2, in lijn met wat door Samsung geadverteerd wordt. Een maximale verversingsgraad van 120 Hz is goed, maar tegenwoordig ook niet meer dan de norm in het mid-rangesegment.

Gewaagde processorkeuze

Samsung heeft ervoor gekozen om een Exynos-processor die uit de eigen chipfabrieken komt in de Galaxy A54 te stoppen. Die moet de fabrikant ook verkocht krijgen natuurlijk. In onze originele review hebben we Samsung hiervoor een flinke veeg uit de pan gegeven. Die mening stellen we nu een beetje bij, want uit een vergelijking met de CPU-prestaties van directe concurrenten blijkt dat de Exynos-chip niet zoveel slechter doet dan goedkope Qualcomm- en MediaTek-processoren. Aan de OnePlus Nord 3 en de Google Pixel 7a kan de Galaxy A54 echter lang niet tippen.

Voor het grafische werk moet Samsung wel rekenen op MediaTek. De keuze is gevallen op de Mali-G68. Die is beduidend minder goed dan de Mali-G710 die in de Nord 3 en de Pixel 7a zit. Samsung moet zich hier dus ook gewonnen geven. De Galaxy A54 mag dan geen ultieme krachtpatser zijn, het binnenwerk is meer dan stevig genoeg om je dagelijks gebruik zonder haperingen te ondersteunen.

Traag opladen

De Exynos-processor blijkt wel een groot nadeel te hebben: hij is niet erg energiezuinig. Zowel in de video- als in de prestatietest hangt de Galaxy A54 in de buik van het klassement. Toestellen met een even grote (of zelfs kleinere) batterij en andere processor, doen het over het algemeen beter.

De batterij zal normaal gezien zonder problemen het einde van de dag halen, dus deze cijfers willen we nog door het oog zien. Minder begripvol zijn we voor de oplaadtijden. Het duurt al bijna een half uur om de batterij weer halfvol te krijgen, voor tachtig procent mag je vijftig minuten uitrekenen. Xiaomi, OnePlus, Motorola en Oppo tonen dat het veel sneller kan. Traag opladen is een mankement dat Samsung maar niet weggewerkt krijgt. Google en Sony voorkomen een totale blamage.

Camera’s

Samsung kiest met de Galaxy A54 voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. De dieptesensor werd gesnoeid (geen groot gemis) en ook het aantal megapixels in de hoofdcamera werd verminderd tot 50 MP. Staar je daar niet op blind: meer pixels betekent niet altijd betere foto’s. De beelden ogen scherp, maar met het inkleuren gaan de camera’s wel eens de mist in. Een rood element wordt bijvoorbeeld heel hard uitvergroot tegenover het groen van het gras, dat dan weer net heel flets is. Foto’s genomen bij avondval zijn wazig.

Gul met updates

Met de OneUI-software hebben we een haat-liefde verhouding. Het is een overzichtelijke software, maar de aanwezigheid van Samsung-apps bovenop Google-apps kan storend zijn. Bixby kan niet vroeg genoeg vertrekken als je het ons vraagt. Samsung wordt ook steeds opdringeriger in je een account te laten aanmaken.

Wat updates betreft, stelt Samsung al jarenlang het goede voorbeeld. Ieder toestel, duur of goedkoop, krijgt vier grote software-updates en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Daar kunnen veel fabrikanten in dit prijssegment nog wat van leren.

Conclusie: betrouwbaar zonder glans

Samsung heeft met de Galaxy A54 geopteerd voor betrouwbaarheid. Dit toestel presteert degelijk over de hele lijn en dankzij het ondersteuningsbeleid is het ook een aankoop voor de lange termijn. Er zijn geen specificaties die in positieve zin uitspringen, maar ook niets in negatieve zin (met uitzondering van het trage laden). De Samsung Galaxy A54 is een prima toestel voor wie tevreden is met een goed fundament. Wie wat extra aankleding wil, moet het elders zoeken.

.pro’s

  • Design gebaseerd op de S23
  • Helder scherm
  • Uitgebreide ondersteuning

.contra’s

  • Traag laden
  • Geen topprocessor

Deze korte review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrange-telefoons tussen de 350 en de 500 euro. Klik hier voor de andere reviews. 

De Samsung Galaxy A54 is verkrijgbaar in vier kleuren: groen, zwart, paars en wit vanaf 369 euro, incl. btw.

Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy A54 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 15 maart 2023 met Android 13.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home