De Motorola Edge 40 Neo biedt je alles wat je kan en mag verwachten van een midrange smartphone. Je krijgt een gebalanceerd totaalpakket aan een schappelijke prijs.
De Motorola Edge 40-familie telt drie leden: de Edge 40 Pro, de Edge 40 en de Edge 40 Neo die in het najaar van 2023 op het toneel verscheen. De fabrikant zet een duidelijke hiërarchie tussen de drie toestellen: de Edge 40 Pro moet het topmodel zijn, daaronder heb je de Edge 40, en de Edge 40 Neo wordt in de lage middenmoot geplaatst. Dat betekent niet dat Motorola er de kantjes van heeft afgelopen: ook in de lagere prijsklassen kampt de fabrikant met stevige concurrentie zoals de OnePlus Nord 3 en de Samsung Galaxy A54, om maar enkele namen te noemen.
Niet gewoon zwart
Laten we beginnen met het ontwerp. Motorola is dol op opvallende kleuren en voor de Edge 40 kan je kiezen tussen blauw, witgroen of zelfs perzikroos met een nepleren achterzijde. Wij hielden het bij ‘gewoon’ zwart met een plastic achterzijde maar ook dan kleeft er een sticker op om aan te geven dat het wel degelijk om Pantone Black gaat. Het is mooi zwart, dat zeker, maar zwart is ook maar zwart dus laat je niet afleiden door al die marketing. De Motorola Edge 40 Neo oogt netjes afgewerkt en je hoeft je dus zeker niet te schamen om ermee in het openbaar gezien te worden.
Wat Motorola nog graag in de verf zet, is de IP68-rating die op het toestel kleeft. Die houdt in dat het toestel stof- en waterbesteding is. Volgens de marketingbeelden van Motorola kan je zelfs een plons in het zwembad maken met de Edge 40 Neo in je hand en het toestel tot dertig minuten onder water houden. Dat hadden we graag in de praktijk uitgetest, maar de buitentemperaturen lieten een duik in het zwembad niet toe tijdens de testperiode.
Buigend scherm
Het scherm van de Edge 40 Neo is nagenoeg identiek dan dat van de Edge 40: het formaat is hetzelfde (6,55 inch), neemt de gebogen schermranden over en telt evenveel pixels (1080 x 2400). De term ‘poled’ verwijst naar een dunnere en iets goedkopere variant van oled, maar biedt net als oledschermen goede kleur- en zwartwaarden. Op de beeldkwaliteit valt weinig aan te merken.
Een beeldspecificatie die in het oog springt, is de maximale verversingsgraad van 144 Hz, die zelfs door menig premiumtoestel niet geëvenaard wordt. Dit cijfer vergt wel enige nuancering. De software regelt de verversingsgraad in functie van welke applicatie je draait: in de praktijk zal je dus zelden de volle 144 Hz aantikken. Gelukkig maar, want dat zou de batterij in geen tijd doen leeglopen als je dit onbewust toelaat. Via de instellingen kan je verversingsgraad ook op één waarde vastzetten.
Processor kent zijn grenzen
We werpen een blik onder de motorkap. Motorola toont zich gul met geheugen: je krijgt 12 GB werkgeheugen en 265 GB opslag ter beschikking. Prijsgenoten beperken zich doorgaans tot 8 GB en 128 GB, wat voor de meeste gebruikstoepassingen ook ruimschoots voldoende is. Motorola stopt een MediaTek Dimensity 7030-processor in het toestel. Een verschil is merkbaar met de MediaTek 8020 die de Edge 40 aanstuurt, al is dat niet onlogisch.
We vergelijken dan ook liever met de prijsconcurrenten van OnePlus, Samsung en Oppo. Hier moet de Edge 40 Neo toch ook de duimen tegen leggen. De GPU (Mali-G610) meet zich beter met de concurrenten. Het verschil met de OnePlus Nord 3 is frappant, maar dat ligt dan meer aan de bovengemiddelde prestaties van die laatste.
Je moet dus niet bij dit toestel komen aankloppen voor de grote rekenkracht. Maar staar je ook niet blind op de grafieken: de Edge 40 Neo voelt absoluut niet traag aan en door zijn ruime geheugen is het draaien van meerdere applicaties ook geen probleem. Voor dagelijks gebruik is de processorkracht dus meer dan voldoende.
Batterij en opladen
Motorola stopt een flinke 5.000 mAh-batterij in de Edge 40 Neo: een grotere batterij dan bij de Edge 40. De overige toestellen in de grafiek beschikken eveneens over een 5.000 mAh, wat dus een eerlijke vergelijking geeft van de conditie. Hier stelt de Edge 40 Neo lichtjes teleur: zowel in de prestatie- als in de videotest houdt de batterij het sneller voor bekeken. Een beetje zuinig zijn kan dus geen kwaad.
Motorola compenseert dit wel met een snelle 68 W-oplader. Na amper een kwartiertje zit je alweer aan vijftig procent en in minder dan een half uur heb je voldoende om de dag vlot door te komen. Vergelijking met andere merken toont dat snel kunnen laden ook in het budgetsegment de norm is geworden, tenzij je een Samsung Galaxy A54 hebt.
Camera’s
Motorola toont met de Edge 40 Neo dat meer camera’s niet altijd beter is. Je krijgt drie camera’s ter beschikking: een 50 MP hoofdsensor en een 13 MP sensor met groothoeklens aan de achterzijde, aangevuld met een 32 MP sensor aan de voorkant. Er is geen plaats voor een nutteloze diepte- of macrolens die je in veel budgettoestellen terugvindt en dat vinden we meer dan prima.
De kwaliteit van de camera’s is degelijk, maar niet overweldigend. De scherpte is naar behoren en kleuren worden waarheidsgetrouw weergeven. In onderstaande fotoreeks zie je dat bijvoorbeeld kerstboom eruitspringt tegenover de omringende betonnen gebouwen zonder dat het effect overdreven is. De groothoekcamera is iets minder scherp, wat quasi altijd het geval is, en lijkt je foto’s iets lichter te maken. Zoomcapaciteiten zijn eerder aan de povere kant. De selfiecamera doet heel hard zijn best om jouw gelaat goed in beeld te brengen, waardoor de achtergrond een beetje verwaarloosd wordt.
Hello Moto
De softwarelaag van Motorola is zeer gebruiksvriendelijk omdat ze weinig tierlantijntjes bevat. Motorola probeert zijn softwareschil zo ‘schoon’ mogelijk te houden. Iconisch voor het merk is de vrouwelijke stem die vol overtuiging Hello Moto roept bij het opstarten van het toestel en je daarmee wel eens het schaamrood op de wangen kan bezorgen in een openbare ruimte.
Toch zien we meer voorgeïnstalleerde apps dan gebruikelijk. Motorola heeft enkele eigen applicaties, zoals Ready For, die het graag pusht maar we zien ook externe apps waar we niet om gevraagd hadden. Dat is een spijtige evolutie die Motorola hopelijk weer terugdraait.
Qua ondersteuning mag je rekenen op twee software-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Dat was lang een acceptabele termijn voor midrange toestellen, maar tegenwoordig mogen we iets meer verwachten. Dat vinden we zeker in de wetenschap dat je straks één van de twee software-updates straks al moet opgeven om het toestel naar Android 14 bij te werken. OnePlus biedt drie jaar software- en vier jaar beveiligingsupdates, Samsung zelfs vier jaar en vijf jaar. Aan Motorola om een tandje bij te steken.
Een gebalanceerd pakket
De Motorola Edge 40 Neo biedt je alles wat je kan en mag verwachten van een midrange smartphone. Niets te veel, niets te weinig: wat je ziet is wat je krijgt. Motorola heeft gefocust op een gebalanceerd pakket aan specificaties en dat is de juiste strategie voor een midrange smartphone. De Edge 40 Neo is nergens een uitblinker in, maar heeft ook geen grote tekortkomingen of ergernissen. Dit toestel is gewoon aangenaam in gebruik en meer hoeft het soms niet te zijn.
.pro’s
- Ruim geheugen
- 144 Hz verversingsgraad
- Snel laden
- Juiste prijs-kwaliteitverhouding
.contra’s
- Batterij loopt sneller leeg
- Beperkte processor
- Kortere ondersteuningstermijn dan directe concurrenten
Motorola Edge 40 Neo is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, blauw, witgroen en perzikroos. De basisversie krijgt 12 GB RAM met 256 GB opslag en kost 399 euro, inclusief btw.
Android-updatebeleid: Motorola belooft minstens drie jaar security-updates en twee jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 14 september 2023 met Android 13.
Deze korte review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrange-telefoons tussen de 350 en de 500 euro. Klik hier voor de andere reviews.