OnePlus Nord 3 review: (bijna) perfecte middenklasser

oneplus nord 3
OnePlus Nord 3

OnePlus laat met de Nord 3 zien hoe goed een middenklassesmartphone kan zijn. Het toestel komt met premiumspecificaties zonder daarvoor de volle pot te vragen.

De OnePlus Nord 3 verscheen afgelopen zomer en maakte onmiddellijk veel indruk. In onze initiële uitgebreide review (hier te lezen) riepen we de smartphone zelfs uit tot onze ‘keuze van de redactie’ voor het middensegment. Inmiddels zijn de wittebroodsweken voorbij en is er heel wat extra concurrentie bijgekomen. Weet de OnePlus Nord 3 nog steeds te overtuigen?

Smartphone met uitstraling

Fabrikanten besparen wel eens op de afwerking van budgettoestellen, maar de OnePlus Nord 3 ziet er allerminst ‘goedkoop’ uit. De lichtblauwe kleur – sorry OnePlus, we vinden dit nog altijd geen groen – valt ons steeds beter in de smaak. Er is ook een neutralere zwarte optie voorzien. OnePlus gebruikt enkel plastic voor het frame: de achterzijde is gemaakt uit glas. Alles is netjes afgewerkt om het toestel een zakelijke uitstraling te geven. Enkel het grote formaat (6,7 inch) kan voor sommige gebruikers als onhandig aanvoelen.

Iconische slider

OnePlus stond in zijn beginjaren gekend als een buitenbeentje en het probeert ook in zijn nieuwe toestellen dat stukje eigenheid te behouden. De fysieke notificatieslider is uitgegroeid tot een relikwie voor de trouwe fans. Dit is een schuifknop boven de volumeknop waarmee je het volume van notificaties kan regelen. Het is een handige en unieke feature, maar niet iets wat je mist als je een toestel van een ander merk in de hand hebt.

Schermkwaliteit

OnePlus is niet zuinig geweest met pixels: het display biedt onderdak aan 1.240 x 2.772 pixels. Je krijgt niet alleen meer pixels in het gehele scherm, maar ook per inch (451 ppi). Dit resulteert in scherp beeld dat bijna in de buurt komt van toptoestellen. Ook de schermhelderheid (max. 1080 cd/m2) en de verversingsgraad (120 Hz) tikken straffe waarden aan. Het beeldscherm verleent zich dus uitstekend voor allerhande toepassingen.

Prestaties: CPU en GPU tonen spierballen

Dat OnePlus niet bespaard heeft op de Nord 3, blijkt ook uit wat in de smartphone zit. Het toestel draait op een MediaTek Dimensity 9000. Qua prestaties is deze processor vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, een processor die in heel wat vlaggenschepen uit het jaar 2022 te vinden was. De processor maakt het ook waar in de praktijk. In onderstaande grafiek worden de CPU-prestaties van enkele prijsgenoten vergeleken. De Nord 3 moet enkel de Google Pixel 7a voorlaten, de rest wordt genadeloos in hun hemd gezet.

Kijken we naar de GPU, de Mali-G710, dan blijft de Nord 3 imponeren. Dit is best opvallend, aangezien dit historisch gezien niet het domein is waarin MediaTek uitblinkt. Toch steekt de Nord 3 er met kop en schouders bovenuit. Dit is een toestel dat dus best wat werk kan verzetten.

Batterij en opladen

Maar hoe lang kan de Nord 3 die sterke prestaties volhouden? We onderwerpen de batterij aan twee verschillende tests: een videotest waarbij video’s afspelen tot de batterij volledig leeg is en een prestatietest waarbij we de impact van multitasken op de batterij simuleren. In de videotest stelde de OnePlus Nord 3 teleur en bracht hij het er als één van de slechtsten vanaf. Tijdens de prestatietest wist de Nord 3 zich te herpakken en kwam hij als een middenmotor uit de test. Het verschil met andere toestellen is toch nog steeds navenant te noemen.

Een lege batterij is gelukkig geen probleem als je een oplader bij de hand hebt. De OnePlus Nord 3 heeft maar veertien minuten nodig om naar vijftig procent bij te tanken, tachtig procent neemt slechts 24 minuten in beslag. Je kan dit als een ‘nice-to-have’ zien maar eens je een toestel hebt gehad dat kan snelladen, zal een ‘trage’ lader je veel frustraties bezorgen.

Camera’s

De camera’s van de OnePlus Nord 3 zijn het meest wispelturig. De 50 MP-hoofdsensor steekt er bovenuit en maakt heldere beelden. Echter gaan de algoritmen in overdrive met het kleuren en lijkt het alsof er nog eens met een viltstift over het gras is gegaan. Bij de groothoekcamera is er dan weer een omgekeerd effect: hier lijkt het alsof iemand het licht heeft uitgedaan. De macrolens heeft een 2 MP-sensor en daarmee zal je niet de scherpste beelden maken. De camera’s zijn degelijk, maar je kan beter vinden.

Updatebeleid

OnePlus garandeert dat de Nord 3 minstens vier jaar security-updates ontvangt en drie jaar OS-updates. In bepaalde markten heeft de OnePlus al de upgrade naar Android 14 gekregen. In Europa is dat voorlopig nog Android 13, maar je weet dat de update er dus snel aankomt. Het updatebeleid is goed voor een middenklassetoestel, die het vaak met minder moeten stellen. Maar er zijn evengoed toestellen die langer in leven worden gehouden door hun fabrikant.

Conclusie: bijna perfect

De OnePlus Nord 3 is zonder twijfel één van de betere toestellen die je voor een ‘betaalbaar’ prijskaartje kan vinden op dit moment. Het toestel is niet perfect, maar de sterke punten overtreffen ruimschoots de mindere. Is de Nord 3 het beste middenklassetoestel van het moment? Dat hangt af van waar je belang aan hecht in een smartphone. Voor veel criteria zal je zoektocht wel uitkomen bij de OnePlus Nord 3.  

.pro’s

  • Sterke grafische prestaties
  • Snelladen
  • Vier jaar ondersteuning
  • Topspecificaties aan een betaalbare prijs

.contra’s

  • Geen IP68-rating
  • Wisselvallige camera’s
  • Batterijduur kan beter

Deze korte review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrage-telefoons tussen de 350 en de 500 euro. Klik hier voor de andere reviews. 

De OnePlus Nord 3 is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en lichtgroen/blauw. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 128 GB opslag en kost 449 euro. Voor 16 GB RAM en 256 GB opslag betaal je 549 euro. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

Android-updatebeleid: OnePlus garandeert dat de Nord 3 minstens vier jaar security-updates ontvangt en drie jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 5 juli 2023 met Android 13.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home