Cato Networks als pionier van SASE om netwerken opnieuw topfit te krijgen

SASE Cato Networks

Wist jij dat Cato Networks al SASE deed voordat het woord SASE op de kaart werd gezet door Gartner in 2019? Al sinds 2015 sleutelt de ambitieuze start-up aan een compleet SASE-platform om alle pijnpunten en problemen binnen huidige bedrijfsnetwerken aan te pakken. Nu alle grote securitymerken de SASE-trein hebben genomen, moet Cato Networks een versnelling hoger schakelen.

SASE is de afkorting voor secure access service edge. Je spreekt het uit als sassy volgens Gartner, en de analisten daar weten het best. Zij hebben de term immers in 2019 uit hun hoed getoverd. Zowel de afkorting als de volledige naam zijn echter aan de cryptische kant. Lees hier onze uitgebreide analyse van wat SASE inhoudt.

Kort door de bocht is SASE een doorgedreven evolutie van SD-WAN, gecombineerd met nieuwe technologieën. Fris gerust je kennis rond SD-WAN even op aan de hand van ons stuk, indien dat nodig is. SASE combineert SD-WAN-technologie met secure web gateways, zero trust, firewall-as-a-Service en een Cloud Access Security Broker (CASB).

Gartner en sexy termen zijn twee handen op één buik en de industrie springt graag op elk buzzwoord met nieuwe producten, maar voor Cato Networks was de lancering van SASE een onverwacht godsgeschenk. De start-up uit Israël is actief sinds 2015 en biedt een SASE-platform aan sinds 2016. Het bedrijf worstelde om het concept van een beter netwerkbeheer met securityfuncties naar buiten te brengen. SASE en de definitie die Gartner eraan geeft, lijkt vollediggebaseerd op de oplossing van Cato Networks.

lees ook

Wat is SASE en is het beter dan SD-WAN?

Een nieuw buzzwoord van Gartner en je hebt een kant-en-klaar volwassen platform dat direct beschikbaar is: dat lijkt als een win-win. In theorie wel, maar er komt meer bij kijken als scale-up met 400 werknemers in de competitieve netwerkwereld.

Silo’s doorbreken

“De belangrijkste evolutie die organisaties vandaag moeten doorvoeren, is het doorbreken van silo’s tussen netwerk en security”, aldus Eyal Webber-Zvik van Cato Networks. “Stel dat nu een applicatie niet werkt, waar ligt het dan aan? Gaat het om problemen rond netwerkprestaties of is het een toegangsprobleem? In plaats van twee teams die naast elkaar opereren, moeten organisaties vandaag die silo’s slopen en laten samenwerken. Enkel dan kan een SASE-platform succesvol zijn.”

De belangrijkste evolutie die organisaties vandaag moeten doorvoeren, is het doorbreken van silo’s tussen netwerk en security.

Eyal Webber-Zvik van Cato Networks

Hij wil graag dat beide teams naar hetzelfde schermkijken om problemen sneller op te lossen. Binnen heel wat organisaties vandaag zit complexe technologie die aan een rotvaart evolueert. Zaken als netwerk en security moeten mee kunnen volgen en daar wringt het schoentje vaak. “Ik wil graag dat deze IT-teams opnieuw champions worden binnen de organisatie, en niet de klusjesmannen die continu achter de feiten aanlopen.”

Een SASE-platform automatiseert heel wat zaken rond netwerkprestaties en security, wat bij werknemers binnen sommige organisaties voor schrik zorgt. Ze willen namelijk liefst hun job niet verliezen aan een stukje software. “Dat is vaak de olifant in de kamer waarmee we te maken hebben”, zucht Webber-Zvik.

“Pas op, ik snap die eerste reflex omdat jobzekerheid belangrijk is. Wie echter niet overschakelt, dreigt te verdrinken in de technologie. We willen dat netwerk- en securityspecialisten een performant systeem hebben waarmee ze elke digitale transformatie succesvol kunnen tackelen.”

SASE niet meer exclusief

Cato Networks mikt vooral op middelgrote tot grote ondernemingen gaande van 500 tot 10.000 werknemers en meer. Hoe globaler de organisatie, hoe meer de troeven van een SASE-platform naar boven komen. Vooral binnen de Fortune 500-bedrijven groeit Cato Networks heel goed volgens Webber-Zvik. 

De grootste uitdaging vandaag is vaak dat SASE sinds Gartner niet meer exclusief bij Cato Networks zit en dat alle grote fabrikanten op de trend springen.

“Je zou verwachten dat grote ondernemingen conservatief zijn, maar die beseffen net het beste dat ze geen legacy-oplossingen kunnen blijven gebruiken. Ze zijn vaak niet in de cloud geboren, maar ze willen er uiteindelijk wel geraken. We groeien op dit ogenblik wereldwijd heel sterk. 45 procent van onze verkoopdienst werkt in de Verenigde Staten, 35 procent binnen Europa en 20 procent in Aziatisch-Pacifisch gebied en China.”

De grootste uitdaging vandaag is vaak dat SASE sinds Gartner niet meer exclusief bij Cato Networks zit en dat alle grote fabrikanten op de trend springen. Die hebben al uitgebreide nationale en internationale netwerken opgebouwd met een goede dekking. Het doorbreken van gevestigde waarden is een uitdaging, eentje waar Cato Networks niet van terugdeinst.

Kostenbesparing

Met een frisse nieuwe oplossing een logge markt met wereldspelers doorbreken, vraagt niet alleen om een goed product maar ook om een scherpe prijsstrategie. Een prijsvork wil Cato Networks niet geven, omdat er heel wat variaties zijn. Ze claimen wel dat de meeste van de 900+ klanten binnen 12 maanden een positieve ROI (Return On Investment) hebben. Zeker wanneer organisaties de overstap maken van een duur MPLS-netwerk, kunnen ze flink wat kosten besparen.

“Je kan ook dezelfde uitgaven behouden over het bedrijfsnetwerk, maar bijvoorbeeld de bandbreedte tien tot twintig keer vergroten” zegt Webber-Zvik. “Wie wil besparen, kan volgens onze berekeningen gemiddeld 70 procent voordeel doen.” Hij wijst ook naar besparingen op vlak van latere inkoop van hardware. Omdat het een as-a-Service-model is, kan je met één vinkje extra capaciteit toevoegen.

Échte SASE, cloudnative

“Ik aanzie vandaag de SASE-oorlog onder alle fabrikanten meer als een marketingoorlog dan een echte technologie-oorlog”, zegt Webber-Zvik steevast. “Van zodra we met een voet tussen de deur ons product kunnen presenteren met een Proof-of-Concept (POC), winnen we haast altijd. Over de hele architectuur is onze oplossing zuiver, zonder legacy in tegenstelling tot andere securitybedrijven.”

Die legacy zorgt ervoor dat Cato Networks bliksemsnel kan blijven evolueren en verbeteren als een SASE-aanbieder. Bovendien is niet elke SASE-oplossing van een securityfabrikant ook echt SASE in hart en nieren zoals bij Cato Networks het geval is. De Prisma SASE van Palo Alto Networks is een voorbeeld van een grondig product dat ook écht SASE is, maar er zijn volgens Webber-Zvik genoeg kwakzalvers die claimen dat ze SASE zijn om het buzzwoord te kunnen afvinken.

Ik aanzie vandaag de SASE-oorlog onder alle fabrikanten meer als een marketingoorlog dan een echte technologie-oorlog.

Eyal Webber-Zvik van Cato Networks

Hij vergelijkt Cato Networks graag met Tesla. We vinden dat vaak een gevaarlijke claim, maar hier kunnen we het wel begrijpen. Net als Tesla stond Cato Networks aan de wieg van een nieuw concept en focust het 100 procent op dat concept, zonder legacy mee te sleuren. Een juiste visie is op dat moment essentieel: netwerk en security in één cloudoplossing. “Eén van de mooiste complimenten dat we van een klant hebben ontvangen, is dat we ‘het Apple zijn’ van SD-WAN”, gniffelt Webber-Zvik. “Mooier wordt het toch niet?”


Dit is een redactioneel artikel in samenwerking met Cato Networks. Voor meer informatie rond de oplossingen van het bedrijf kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home