Preview: Huawei Mate 20 Pro trekt alle registers open

Huawei Mate 20 Pro

Wil jij de Mate 20 Pro in primeur testen binnen jouw bedrijf?
Ontdek de details onder dit artikel!


Huawei heeft dinsdag de nieuwe Mate 20-reeks gepresenteerd tijdens een lanceringsevent in Londen. Na 24 uur met de Mate 20 Pro, delen we alvast onze eerste indruk van het toestel. Huawei richt zijn pijlen op de Samsung Galaxy Note 9 en iPhone Xs, en schiet meer dan eens raak.

 

 

Huawei heeft voor zijn Mate-reeks dezelfde filosofie als Samsung met de Note. Het is een testament van het beste wat de fabrikant op dit moment te bieden heeft en een voorbode voor de innovaties die we binnen een half jaar in de P-reeks mogen verwachten.

Dat lijkt dit jaar nog meer het geval dan anders, want ook het design van de P- en Mate-reeksen groeit steeds meer naar elkaar toe. De Mate 20 Pro is smaller en langer dan zijn voorganger en heeft bovenaan een notch – de meest controversiële evolutie in smartphonedesign sinds het schrappen van de 3,5 mm-aansluiting – waardoor de voorkant nagenoeg helemaal uit scherm bestaat.

De afgebogen randen zorgen ervoor dat het toestel veel natuurlijker aanvoelt dan de geblokte Mate 10 Pro van vorig jaar. Voor ons voelt de Mate 20 Pro fijn in de hand, maar we hoorden van anderen dat het 6,39 inch 21:9-scherm naar hun gevoel toch wat aan de lange kant is.

 

Huawei richt zijn pijlen op de Samsung Galaxy Note 9 en iPhone Xs, en schiet meer dan eens raak.

 

We gingen zelf met de duochrome ‘Twilight’-versie van de Mate 20 Pro aan de slag en weten na 24 uur nog steeds niet goed wat we ervan denken. De kleurcombinatie is uniek en valt op, maar je raakt het mogelijk ook sneller beu.

AI overal

De Mate 20 en Mate 20 Pro worden aangedreven door de nieuwe Kirin 980. Hoe goed die presteert ten opzichte van de concurrentie moeten we nog bepalen aan de hand van onze benchmarktests. Los van de verwachte prestatie- en efficiëntiewinst, kunnen we wel al iets zeggen over de Dual NPU in deze chipset.

Huawei introduceerde de Neural Processing Unit in de Kirin 970-SoC vorig jaar. Het is een toegewijde AI-chip die het mogelijk maakt om AI-workloads lokaal op het toestel uit te voeren, in plaats van afhankelijk te zijn van de cloud. De nieuwe Dual NPU verdubbelt de prestaties ten opzichte van zijn voorganger.

Ontwikkelaars kunnen de chip benutten voor hun applicaties, maar het is vooral Huawei zelf dat er dankbaar gebruik van maakt voor verschillende AI-trucjes op de Mate 20 Pro. Van het optimaliseren van de prestaties over tijd, over de verschillende intelligente camerafuncties, tot een gps die met behulp van AI je positie veel nauwkeuriger bepaalt.

Het is moeilijk om de echte impact van de Dual NPU te meten, maar met name in de camera zijn de AI-voordelen duidelijk te merken.

 

Huawei Mate 20 Pro camera

Beeld: Alex Flanagan

Drie camera’s

De camerahardware werd opniew ontwikkeld in samenwerking met Leica. Twee lenzen werden er drie en ook hun functies zijn voortaan anders. Huawei gebruikte tot nog toe de combinatie van een rgb- en monochrome camera, waarbij die laatste zorgde voor meer details in foto’s bij slechte lichtomstandigheden. De Mate 20 Pro gebruikt grotere en verbeterde beeldsensors, die de monochrome camera overbodig maken. In plaats daarvan vult Huawei de 40 MP-hoofdcamera aan met een 20 MP-ultragroothoeklens en een 8 MP-telelens.

Dankzij de ultragroothoek kan je uitzoomen tot een brandpuntafstand die overeenkomt met een 16 mm full frame cameralens, waardoor je veel meer van de omgeving in beeld krijgt. Het zorgt ook voor een licht fisheye-effect, maar de vervorming blijft al bij al beperkt.

Het nieuwe camerasysteem laat bovendien toe om tot op 2,5 centimeter afstand van je onderwerp nog steeds scherpe close-upfoto’s te maken. Om die functie te gebruiken, moet je eerst de Master AI activeren in de instellingen van de camera-app. Op de Mate 10 Pro stond de Master AI altijd aan en kon je hem niet uitzetten. Huawei geeft gebruikers nu wat meer vrijheid, maar had volgens ons de functie wel beter standaard ingeschakeld, zodat iedereen de voordelen ervan zeker kan benutten.

 

Huawei Mate 20 Pro macro

 

Eenmaal actief volstaat het om je camera tot dicht bij het onderwerp te brengen tot de supermacrofunctie automatisch in actie schiet. De resultaten zijn verrassend goed en de functie is beslist een meerwaarde die deze camera van de concurrentie onderscheidt.

Zoals eerder aangehaald, worden de voordelen van de ingebakken AI-chip ook in de camera uitgespeeld. Functies zoals AI Composition, AI 4D Predictive focus en AI HDR moeten de camerahardware bijstaan om de beste resultaten af te leveren. AI Spotlight Reel kan dan weer volledig automatisch montages van 10 seconden maken op basis van de hoogtepunten uit een video.

HiVision herkent dan weer zaken in de echte wereld om bijvoorbeeld online retailers te vinden van producten of een inschatting te krijgen van het aantal caloriën dat je maaltijd telt.

Dankzij de extra kracht van de Dual NPU kan de Mate 20 Pro beelden in realtime manipuleren. Het beste voorbeeld daarvan zie je in de AI-filters, die onder meer het beeld selectief kunnen desatureren, zodat alleen menselijke onderwerpen in beeld komen. De filter is verrassend goed in het herkennen van mensen, zeker wanneer er gezichten in beeld zijn.

 

 

Vingerafdruksensor onder het scherm

Eén van de grootste innovaties op de Mate 20 Pro is de vingerafdruksensor onder het scherm. Voorlopig zijn er nog maar een klein aantal smartphones die deze technologie ondersteunen en bovendien waren die tot nog toe niet eenvoudig te verkrijgen op de Europese markt.

De vingerafdruksensor bevindt zich centraal onderaan het scherm en wordt gemarkeerd door een icoon, zodat je weet waar je je vinger moet positioneren. Staat het scherm uit, dan volstaat een korte tik om het icoon te doen oplichten. Het instellen van je vingerafdruk(ken) verloopt naar ons gevoel iets moeizamer dan bij een klassieke sensor, maar eenmaal dat achter de rug is, werkt het behoorlijk. De nauwkeurigheid is op basis van onze eerste indrukken nog niet zo goed als bij Huawei’s klassieke sensoren, maar het is zeker bruikbaar en werkt bovendien snel.

Een bijkomend voordeel van de nieuwe sensortechnologie is dat Huawei verplicht was om een AMOLED-scherm te gebruiken voor de Mate 20 Pro. De LCD-schermen van de Chinese telecomdraak zijn weliswaar bijzonder goed, maar er gaat niets boven de levendigheid en het contrast van een AMOLED-scherm. Bovendien is het over het algemeen ook energiezuiniger, wat de batterijduur van de smartphone alleen maar ten goede komt.

3D Face Unlock

De Mate 20 Pro is de eerste Android-telefoon met gezichtsherkenning die – net als de iPhone X(s) – veilig genoeg is om niet alleen de telefoon te ontgrendelen, maar ook betalingen uit te voeren. In de notch zitten verschillende sensoren, waaronder een RGB-camera, infraroodcamera en dot projector, om in alle omstandigheden een accurate 3D-scan van je gezicht te kunnen maken.

 

Huawei Mate 20 Pro 3D

 

De configuratie lijkt haast identiek aan die van de iPhone en werkt bijzonder goed. Herkenning gebeurt op minder dan een seconde tijd en is tijdens onze korte testperiode nog niet gefaald. Op dit moment geven we de voorkeur aan 3D Face Unlock boven de vingerafdruksensor als standaard ontgrendelmethode.

Voor wie het liever bij een pincode houdt, kan dat natuurlijk ook. Huawei vraagt op de Mate 20 Pro voortaan standaard om een zescijferige pincode, wat veiliger is dan de standaard vier tekens.

Bedrijfsvriendelijk

Huawei besteedt over het algemeen de nodige aandacht aan security- en andere features, die ervoor zorgen dat de Mate 20 Pro goed tot zijn recht komt in een zakelijke context.

Met App-vergrendeling zet je specifieke apps op slot met een pincode en creëer je met PrivateSpace een aparte afgesloten omgeving voor gevoelige bestanden en apps op je telefoon. In de Bestandenkluis kan je dan weer bestanden versleuteld bewaren, opnieuw afgeschermd met een apart wachtwoord.

De Mate 20 Pro ondersteunt bovendien dualsim voor wie een persoonlijk met een zakelijk nummer wil combineren. Daarbij laat het toe om met beide nummers op bijvoorbeeld WhatsApp aan te melden via de functie App-tweeling.

 

De Huawei Mate 20 Pro is business-ready, eenvoudig op schaal uit te rollen en voorzien van snelle security-updates.

 

Voor bedrijven is het daarnaast interessant dat de Huawei Mate 20 Pro gecertificeerd is in het Android Enterprise Recommended (AER)-programma. Dat betekent dat de toestellen business-ready zijn, eenvoudig op schaal kunnen worden uitgerold (zero-touch enrollment) en van snelle security-updates genieten (binnen 90 dagen).

Wie een externe Mobile Device Management (MDM)-oplossing gebruikt, moet weten dat ook de compatibiliteit met populaire suites van MobileIron, Airwatch, Soti, Microsoft, Citrix, Famoc, BlackBerry en MaaS360 werd verbeterd.

Tot slot verdient Huawei’s pc-modus nog een korte vermelding. De functie werd op de Mate 10 Pro geïntroduceerd om de smartphone als lichte pc te gebruiken met een desktopomgeving wanneer je hem via USB-C aan een monitor koppelt. Huawei voorziet deze functionaliteit voortaan ook draadloos via Miracast of een nieuwe dongle die het lanceert.

Omgekeerd draadloos laden

Om af te ronden willen we het nog kort over de draadloze oplaadfunctie hebben. We juichen sowieso toe dat Huawei dit eindelijk ondersteunt, maar het doet er zelfs nog een schepje bovenop door meteen ook omgekeerd draadloos laden mogelijk te maken. Dat betekent dat je andere Qi-compatibele apparaten kan opladen door ze op de Huawei Mate 20 Pro te leggen.

 

Huawei Mate 20 Pro op tafel

Beeld: Alex Flanagan

We testten de functie reeds uit met twee Mate 20 Pro’s, waarbij de functie op allebei geactiveerd was – het lijkt erop dat het omgekeerd draadloos opladen na enige tijd automatisch wordt uitgeschakeld wanneer er geen contact is met een ander apparaat. Het opladen schoot meteen in gang, waarbij de Mate 20 Pro met het hoogste batterijpercentage energie deed doorvloeien naar het toestel met het laagste batterijniveau.

Huawei gaf tijdens zijn keynote het voorbeeld hoe je met deze functie een “benadeelde” vriend met een iPhone X uit batterijnood kan helpen, maar een logischer scenario is bijvoorbeeld om je draadloze oortjes snel op te laden.

Conclusie

Onze eerste indruk na 24 uur met de Huawei Mate 20 Pro is positief. Huawei heeft alle registers opengetrokken om de concurrentie, en dan in het bijzonder Apple en Samsung, de loef af te steken. Het lijkt daar bovendien op veel vlakken in geslaagd.

De vingerafdruksensor onder het scherm en geavanceerde camerafuncties op basis van artificiële intelligentie doen de Mate 20 Pro er op een positieve manier tussenuit springen ten opzichte van de iPhone Xs en Galaxy Note 9.

Wij gaan de komende weken verder aan de slag met de smartphone om te ontdekken of die positieve eerste indruk ook na een uitgebreide test nog overeind blijft.

 

De Huawei Mate 20 Pro is vanaf 2 november beschikbaar. Techzine biedt in samenwerking met Huawei enkele bedrijven de kans om met de Mate 20 Pro aan de slag te gaan. Wil jij graag één of meerdere toestellen testen binnen jouw bedrijf? Vul dan onderstaand formulier in voor 30 oktober. We verwittigen de geselecteerden persoonlijk.

 

[testpanel title=”Testpanel Huawei Mate 20 Pro” tag=”testpanel-huawei-test”]

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home