[adv]Nvidia GeForce RTX 40 in je laptop: de GPU die weet wat werken is

[Advertorial] Nvidia’s GeForce-kaarten zijn al lang niet meer alleen voor gamers. Tal van professionele laptops hebben nieuwe GPU’s uit de 40-reeks aan boord. Onderzoek van enkele MSI-laptops waaronder de MSI Prestige 16 Studio toont dat de chips hun plaats hebben verdiend op de werkvloer.

Kan je met Nvidia GeForce-kaarten aan de slag in een professionele laptop? We onderzoeken dat aan de hand van een grondige test van enkele MSI-laptops. Dat GeForce-kaarten ook gedijen in een professionele omgeving, is immers al vele jaren een publiek geheim. Zelfstandigen en kmo’s overal ter lande bespaarden zich een flinke duit om voor GeForce-GPU’s te kiezen in de plaats van de veel duurdere Quadro-kaarten.

Dat had nadelen, zoals de frequente updates van de gaming-drivers en een gebrekkige officiële ondersteuning van ISV’s. Wie buiten een enterprise-omgeving GPU-kracht nodig had voor videobewerking of 3D-design, nam die beperkingen er echter graag bij. Helaas kon je de keuze niet onder stoelen of banken steken: een laptop met een adequate GeForce-kaart werd doorgaans gebouwd op maat van gamers, inclusief alle designkeuzes die dat met zich meebracht.

Weg Quadro, welkom Studio

Vandaag is de situatie anders. Met de afschaffing van de Quadro-merknaam maakt ook Nvidia geen groot onderscheid meer voor GPU’s buiten een enterprise-context. In de plaats daarvan komt Studio. Dat is geen type GPU, maar een label dat aangeeft dat computers geschikt zijn voor creatievelingen, ook in een professionele context.

Studio-laptops zijn dus op en top geschikt voor zakelijk gebruik, en komen met Nvidia GeForce RTX-kaarten aan boord. De recentste toestellen hebben GPU’s van de nieuwe RTX 40-reeks aan boord, die Nvidia heeft gebouwd op de Ada Lovelace-architectuur. GeForce en gamen hebben niet al te veel met elkaar te maken in deze toestellen.

Nvidia GeForce-kaarten zitten vandaag ook in zakelijke laptops.

Zo gingen we pas nog aan de slag met de MSI Prestige 16 Studio. De Prestige-merknaam suggereert al dat dit toestel niet op gamers gericht is, en zo ziet het er ook uit. Dankzij een sober maar strak design past dit toestel perfect in zelfs de meer stijlvolle kantooromgeving. We gebruikten volgend testtoestel:

MSI Prestige 16 Studio A13VF-049NL (Hier beschikbaar)

  • Intel Core i7-13700H, 16 GB RAM
  • Nvidia GeForce RTX 4060
  • 16 inch 16:10 glanzend miniLED-IPS-scherm (2.560 x 1.600)
  • 1 TB SSD, Windows 11 Pro
  • 1.982 excl. btw.

Stabielere drivers

Belangrijker nog dan de stijl is wat Studio betekent voor de functionaliteit. Studio-laptops zijn geoptimaliseerd voor hun GPU en ondersteunen de Nvidia Studio-drivers. Dat zijn alternatieve drivers voor de GeForce RTX-kaarten binnenin, ontwikkeld op maat van professioneel gebruik. Waar de traditionele GeForce Game Ready-drivers heel veel updates krijgen om telkens compatibel te zijn met de nieuwste spellen, ligt de focus bij Studio op stabiliteit.

Dankzij de professionele drivers schrikken ook softwareontwikkelaars niet meer terug van GeForce. Partijen als Adobe ondersteunen maar al te graag Studio-computers met Nvidia GeForce RTX-chips aan boord, zolang de juiste driver maar present tekent.

Meer dan een mooi verhaal?

Het hele Studio-verhaal is meer dan een theoretisch marketingpraatje. Via de MSI Prestige 16 Studio en de MSI Stealth 16 Studio (lees hier onze volledige review) konden wij inmiddels de Nvidia GeForce RTX 4060 en de Nvidia GeForce RTX 4070 aan de tand voelen. De laptops kregen geen voorkeursbehandeling en werden getest als volwaardige workstations.

MSI Stealth 16 Studio A13VG-014NL (Hier beschikbaar)

  • Intel Core i7-13700H
  • 32 GB RAM
  • Nvidia GeForce RTX 4070
  • 2 TB SSD
  • 16 inch 16:10 mat scherm (2.560 x 1.600 pixels)
  • Windows 11 Pro
  • 2.479 excl. btw.

De resultaten ondersteunen het Studio-verhaal. We kijken eerst naar grafische workloads gerelateerd aan media en 3D-design. Voor workloads binnen Maya of 3ds Max zien we mooie cijfers voor beide kaarten, waarbij de RTX 4070 zoals verwacht een klasse hoger speelt.

Op zichzelf zeggen benchmarkcijfers niet zoveel, dus we halen er een andere laptop met Nvidia RTX A4500 bij. Dat is een GPU die Nvidia wel exclusief voor professioneel gebruik ontwikkelde. Deze GPU is meer geschikt voor een enterprise-context (met dank aan onder andere ECC-geheugen).

De cijfers liegen niet. De GeForce RTX-kaarten presteren netjes in dezelfde categorie. De Nvidia GeForce RTX 4060 is een middenklasser en heeft dus wat minder kracht aan boord dan de RTX A4500, maar de GeForce RTX 4070 zit al meer bovenaan in het segment en doet het bijgevolg beter.

Ook data

Studio-laptops zijn echter niet alleen geschikt voor design. Dataworkloads geaccelereerd door grafische kaarten zijn vandaag ook erg populair. Daarvoor testen we de laptops met deep learning-framework Caffe, alsook Folding@Home: een workload die design van geneesmiddelen simuleert.

De resultaten liggen in dezelfde lijn. De GeForce RTX-kaarten zijn perfect geschikt voor dit type werk en de GeForce RTX 4070 overtreft de ‘puur’ professionele GPU zelfs zonder enige moeite.

De tests tonen aan dat het Studio-verhaal klopt. In een professionele context is een laptop met dergelijk label absoluut de juiste keuze. De connotatie die GeForce misschien nog heeft in je hoofd, mag je bij het grof vuil zetten.

Niet altijd Studio…

Natuurlijk maakt Nvidia nog wel exclusief professionele kaarten zoals de RTX A4500. Ook die hebben bestaansrecht. Ze zijn meer gericht voor enterprise-omgevingen waar zelfs het kleinste foutje kritische gevolgen kan hebben. ECC-geheugen speelt daarbij een belangrijke rol.

lees ook

MSI Stealth 16 Studio review: eerst werken, dan spelen

Bovendien optimaliseert Nvidia de GPU’s voor meer niche taken die je niet snel zal tegenkomen in de context van een kmo. Denk aan erg wetenschappelijke taken zoals de analyse van seismische gegevens in de energiesector, of geavanceerde programma’s uit de bankenwereld. Daarin zien we wel degelijk een verschil ten voordele van de niet-GeForce-kaarten. Dat geldt ook voor productontwikkeling met bijvoorbeeld SolidWorks.

…maar wel vaak

Voor foto- en videobewerking, 3D-design, color grading en andere taken uit de audiovisuele sector, of analytics en ML-training in de datawereld, zijn de GeForce-kaarten van Nvidia wel perfect geschikt. Dat maakt toestellen zoals onze testlaptops van MSI prima keuzes voor iedere onderneming.


Deze commerciële bijdrage kwam tot stand met medewerking van MSI.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home